Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Дреников на 70 години

БНР Новини
Снимка: личен архив

Гост в студиото ще бъде големият български пианист, един от най-интересните съвременни музиканти, проф. Иван Дреников. Неотдавна, на 28 декември 2015, той навърши 70 години. Още като ученик в Софийското музикално училище талантът му е високо оценен – на наши и международни конкурси. Висока оценка за таланта му е и фактът, че сред учителите му е бил Панчо Владигеров, който много пъти е имал случай да изрази гордостта си от своя ученик. През 1968 Иван Дреников става редовен студент на Артуто Бенедети Микеланджели. Специализира и във Виена – с Хердерова награда.
В продължителната си кариера проф. Дреников е концертирал в най-престижните зали на всички континенти – с прочути оркестри и диригенти, сред които Янош Ференчик, Пиер Дерво, Карло Цеки, Добрин Петков, Бруно Кампанела, Васил Казанджиев... Канен е често и по специални поводи. Сред тях – концерт в Рим по повод 30 г. артистична кариера на великия Борис Христов.
Дали зрелостта е отправна точка към нови музикални идеи? Това ще научим от самия маестро.
В предаването ще звучат някои от многобройните му записи, с които фонотеката на Националното радио разполага: концерти от Клементи, Моцарт, Бетовен, Брамс, Рахманинов, записи с Борис Христов...


петък, 8 януари, от 19.30 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени