Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зала 1 на НДК и кино "Люмиер" стават премиерни екрани за българското кино

Зала 1 на НДК и кино „Люмиер“ ще бъдат премиерни екрани за българското кино, предвижда подписаният днес Меморандум за сътрудничество между Националния филмов център и Националния дворец на културата. От днес кино „Люмиер“ ще има ежедневна програма, съобщи Камен Балкански, изпълнителен директор на филмовия център:

Ние обединяваме нашите сили, емоции и енергия в полза на българските продуценти и на тези, които правят кино, с цел кино „Люмиер“ да стане премиерен екран на българското кино и българските филми. И не само то, но и зала 1, което е амбициозен проект, насочен към тези, които правят кино, към творците.

Директорът на НДК Мирослав Боршош отбеляза, че целта на днешното споразумение е хората, които правят кино, да получат сериозна професионална подкрепа.

Киното според мен се прави като всяко изкуство с много любов и талант. Целта ни е хората, които го правят с много любов, да получат много сериозна професионална подкрепа, адекватна. И смятам, че екипът на Националния филмов център и на НДК е такъв. Да, празнувахме 100 години българско кино и програмата на Министерството на културата беше впечатляваща, и се надявам, че тази следваща година ще можем да предложим една модерна стратегия за развитие на българското кино и ние да сме част от нея.

От 2005 г. насам 13 януари се отбелязва като Ден на българското кино. На  тази дата през 1915 година е била премиерната прожекция на първия български игрален филм “Българан е галант” на режисьора Васил Гендов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна