Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърдита Стойка Петрова не се качи на ринга за първия си мач от турнира "Странджа"

Дебютантът Димитър Илиев започна с победа участието си на турнира "Странджа"
Снимка: Старт-фото

С неприятен гаф за българските боксьорки започна 67-то издание на международния турнир "Странджа" в столичната зала "Универсиада". Почти еднаквите имена на най-добрите ни жени в категория 51 кг Стойка Петрова и Станимира Петрова им изигра лоша шега, в която потърпевша се оказа европейската ни шампионка от Букурещ 2014. Според схемата, разпространена снощи от организаторите, Станимира трябваше да излезе първа от нашите на ринга срещу тунизийката Алем Елгул. Оказа се обаче, че официалният жребий е изпратил Стойка срещу тази съперничка, а при вписването на състезателките е допусната грешка и на нейно място е поставена Станимира. В програмите, раздадени на съдиите, също бе вписана Стойка. Тя обаче знаеше, че трябва да боксира в другата част на схемата и бе дошла в залата като зрител след сериозна сутрешна тренировка. Станимира пък загряваше напразно около ринга. В крайна сметка се разбра, че Стойка трябва да боксира срещу тунизийката, а главният съдия и съпурвайзърът на турнира преместиха срещата им последна в средобедния сеанс, както е по правилата. Стойка обаче бе крайно ядосана от ситуацията и не се качи въобще на ринга. Коментар по темата пред БНТ от генералния секретар на федерацията ни Светослав Сапунджиев:



Иначе жените започнаха с победа и загуба - Джоана Нуамеруе спечели срещата си в категория 64 кг с Инес Рили от Тунис. Атрактивната българка, която на "Странджа" представя своя "Файт клуб", беше далеч по-агресивната на ринга, вкара повече точни удари и заслужено спечели с единодушното решение на съдиите с 3:0 (40:35, 40:35, 40:35). За Джоана това бе едва втори мач в кариерата й в бокса и първа изява на голямо състезание. Дебютът й в бокса бе на републиканското за жени през декември 2015 г., където загуби още в първия рунд на първата си среща. В неделя тя спечели републиканската титла в коронния си спорт - кикбокса, а тази сутрин изигра по великолепен начин срещата си в бокса. В същата категория националката Симона Симеонова не успя да се справи с китайката Ян Венлу - 0:3 (37:39, 36:40, 37:39). 19-годишната Симона „проспа“ първите 3 рунда и се разигра едва в последните 2 минути на мача.

Съперничката ми не бе непреодолима, но аз много късно влязах в мача, призна Симеонова:



Дебютантът в националния ни отбор Димитър Илиев донесе първата победа за мъжкия ни тим - 17-годишният бургазлия, състезател на "Локомотив" София, спечели по точки с 2:1 (29:28, 29:28, 28:29) срещу силния турски представител Мухамед Унлу, който е бронзов медалист от Европейските игри в Баку през 2015 г. Ето какво каза Митко след края на двубоя и как коментира евентуалната си среща с титуляра в категорията Тинко Банабаков:




   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна