Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България с представители в две категории на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши

България с представители в две категории на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши
Снимка: sportal.bg

България ще има представители в две категории на Световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки в Дебрецен (Унгария).При девойките в шампионата на планетата за подрастващи ще кара Теодора Маркова, а при танцовите двойки – Яна Божилова/Калоян Георгиев.Заявки за участие в състезанието са подали 177 фигуристи от 44 държави.

При юношите ще участва една от сензациите от Европейското първенство Даниел Самохин (Израел). Дебют на голяма състезание от страна на Русия ще направи Дмитри Алиев. Познато име вече е другият представител на „Сборная“ Алекснадър Самарин. С голям опит е и латвиецът Денис Василев. На Америка надеждите са свързани с Николас Надо (Канада) и Винсън Жу (САЩ). Олимпийският юношески шампион Сота Ямамото (Япония) се отказа от участие заради контузия.

При девойките безспорни фаворити са представителките на Русия – Полина Цурская, Мария Сотскова и Алиса Федичкина. Сред заявените са и Елизавета Турсинбаева (Казахстан) и японките Уакаба Хигучи, Марин Хонда и Юна Ширайва (Япония), Ангелина Кучвалска (Латвия). За Италия ще се състезава Лукреция Дженаро с треньор Людмила Младенова.

Екатерина Борисова и Дмитри Сопот (Русия) ще преследват трета титла през сезона, след успехите си в Гран При финала и Младежките игри. Като основни претенденти са сънародниците им Анастасия Губанова/Алексей Синцов и Анна Душкова/Мартин Бидар (Чехия).

Лорейн Макнамара и Куин Карпентър (САЩ) с претенденти за златото в танците на лед, след като миналата година завършиха втори. С шансове за отличие е и втората американска двойка Рейчъл Парсънс/Майкъл Парсънс. От битката за призовите места няма да се откажат и руските двойки Алла Лобода/Павел Дрозд и Бетина Попова/Юрий Власенко.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени