Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 700 000 лева за спорт в София през тази година

Над 5 500 000 лева за спорт в София през тази година
Снимка: www.sofia2018.bg.

Над 7 милиона и 700 000 лева е заделила Столична община за спортни дейности и инфраструктурни проекти в спорта за 2016 година, съобщи Елен Герджиков, председател на СОС и на Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

От тази сума 2,2 млн. са само за спортни дейности, а най-новите спортни обекти са физкултурен салон на 98-о училище „Св.св. Кирил и Методий“, който ще бъде открит през септември, нова многофункционална зала в 9-а Френска езикова гимназия и строителство на нов физкултурен салон на Първа английска гимназия. През тази година Столична община за пръв път стартира програма за подпомагане на спортните клубове с бюджет от 400 000 лева. Тя ще работи с проекти и ще отпуска средства за развитието на детско-юношеските школи  на клубовете. Изготвени са строги критерии за кандидатстване и разпределяне на тези средства, като максималният грант е 40 000 лв. Така Столична община откликва на инициативата за подпомагане на водещи наши спортни клубове в популярни спортове с развити детско-юношески школи, с много деца, които се подготвят и тренират в тях.

Елен Герджиков допълни, че ще бъде съсздадена временна Комисия за анализ на състоянието на Витоша. В срок от шест месеца тя ще трябва да даде пълна информация и да изготви доклад за състоянието и проблемите, съществуващи в планината, като предложи начина за тяхното скорошно преодоляване.

Столична община осъзнава своята отговорност за бъдещето на Витоша и въпреки че не притежава собственост там е амбицирана да направи всичко, което зависи от нея, за да може планината да бъде достъпна за всеки и да е в много по-добро състояние. За тази цел ще разгледаме проблемите със съоръженията, с инфраструктурата, с транспорта, с хижите, с пътищата… С всичко, което ще помогне Витоша да изглежда много по-приветлива и гостопрпиемна за столичани и гостите на София, заяви Герджиков, който ще е председател на 12-членната Комисия за Витоша.

Зам.-кметът Тодор Чобанов даде повече подробности за предстоящите инфраструктурни проекти в областта на спорта.

Продължаваме линията от последните 5 години да доказваме, че спортът е приоритет на Столична община. Тази години инвестираме в 5 нови спортни зали, в ремонта на 9 плувни басейна и 14 физкултурни салона. До седмици ще е готов и Парк „Възраждане", с което завършваме напълно инвестицията от миналата година в комплекс „Спортна София" в Зона Б5 за над 3 млн. лева. Общо за ремонт отделяме над 400 000 лв., които ще бъдат за обновяване на 150 обекта, сред тях 6 физкултурни салона, 6 стрийт фитнеса и нови 5 от така търсените тенис маси. Те ще са в паркове и в градинки в "Надежда", "Красна поляна" и "Сердика". Освен това ще бъдат ремонтирани 21 спортни площадки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна