Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за Й. Шнитер, създал първи цивилизования облик на Пловдив

Кинодискусия за известният чешки архитект Йосиф Шнитер ще се проведе от 17,30 ч. в Малката Базилика на бул. „Мария Луиза“.

След прожекцията на филма на чешката телевизия „Горещи следи“ за известният инженер и архитект, ще се проведе среща разговор с доц. д-р Мария Шнитер, правнучка на архитекта, променил облика на Пловдив в края на 19-и век.
 

Ще бъде представен и пътеводителят „По стъпките на Шнитер“, посветен на известния архитект. Дело на Йосиф Шнитер са катедралния храм „Света Богородица“ (1881 г.), църквите „Св. св. Кирил и Методий“ (1884 г.) и „Св. Георги Победоносец“ (1883 г.) и сградата на Девическото училище, сега Градска художествена галерия в Стария град.

Организатори на проявата са Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Чешкия център в София, Обществен съвет за културно наследство, Международна фондация за българско наследство „Петър Детев“ и др.

За паметта на Пловдив и нейното опазване говорим с доц. д-р Мария Шнитер, университетски преподавател и потомка на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна