Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виолета Маринова: Имах шанс да попадна на точното място, в хор "Мистерията на българските гласове"

БНР Новини
2
Виолета Маринова и Бинка Добрева
Снимка: Le Mystère des Voix Bulgares




Виолета Маринова Повече от 30 години пазарджишката певица Виолета Маринова е една от хористките, също така и солистка, в световноизвестния хор "Мистерията на българските гласове". Тя е един от малкото изпълнители, много малкото, благодарение на които народните песни от Пазарджик и региона живеят в съвремието. Може би от последното поколение, което е наследило традицията от селото, от времето, когато песните и свирните са били неделима част от живота на хората. Аз съм щастлива, защото израснах в къща с много хора. Моята прабаба почина на 96 години. Баба ми, майка ми, леля ми, баща ми - пълна къща с хора. Имам брат, който е по-голям от мен, аз бях най-малката и най-глезената, разказва певицата.

Виолета Маринова е родена на 22 май 1959 г. в с. Сбор, което се намира между Пазарджик и Панагюрище. Още от дете проявява музикална дарба и участва във всички тържества в съседното село Левски, където учи в основното училище. Имаше навремето много изяви по Великден, Гергьовден, Бабинден...На всичките тези събития аз съм пяла като малко момиченце и мога да кажа, че това е била моята първа публика, моите първи стъпки. Средното си образование певицата завършва в София.

Любовта ѝ към фолклорната музика я отвежда в самодеен хор към читалище "Люба Ивошевич", където се запознава с певиците Елена Божкова и Димитрина Ганчовска, които пеят и в хора на БНР. На репетициите идваха и помагаха, заедно с диригента Здравко Михайлов, който по това време ръководеше радиохора. Тогава Елена Божкова ми каза, че има конкурс за певици в ДАПТ "Филип Кутев", аз се явих и бях приета през 1982 г. Виолета Маринова пее в Ансамбъл "Филип Кутев" почти две години. Напуска, тъй като с ансамбъла се пътува непрестанно в цялата страна, а по това време тя е млада майка. 

Виолета Маринова със свои колежкиКалинка Вълчева беше певицата, която ме заведе в радиохора, а първото ми прослушване беше във фоайето на Радио София, Стефан Мутафчиев ме чу там, след което се явих на конкурса. През 1984 г., след успешно издържан конкурс Виолета Маринова е назначена като хорист в Анасамбъла за народни песни на Българското национално радио, в този период (1983 -1987 г.) под диригентството на Стефан Мутафчиев и Георги Генов. От 1988 г. до днес главен художествен ръководител и диригент е Дора Христова, като е важно да отбележим, че хорът от 1990 г. носи името "Мистерията на българските гласове". Кръстник и продуцент на феномена "Le Mystere des Voix Bulgares" е швейцареца Марсел Селие. Това е една голяма школа. Голяма дисциплина има. Звукът на този хор е поглъщащ - с вълнение говори пазарджишката певица. И тук ще припомня за един от звездните моменти в творческата биография на хора, а именно издадената през 1987 г. от Марсел Селие грамофонна плоча "Мистерията на българските гласове", която три години по-късно печели наградата "Грами" на Американската академия за звукозаписно изкуство. Аз винаги съм казвала, че всеки човек носи талант в себе си, но трябва да има шанс да попадне на точното място. Аз имах този шанс. Щастлива съм, че съм имала възможността да застана до Надежда Хвойнева, Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Калинка Згурова, Олга Борисова..., споделя певицата Виолета Маринова.

Виолета МариноваПървите си солови записи в БНР Виолета Маринова прави през 1987 г., заедно с “Тракийската тройка". Първата песен, която записва е "Море Драгано, руса Драгано", последвана от "Койне ле", "Никола Бонка дума" и "Тръгнала ми е бяла Румена". А във втората и третата серия записи, които осъществява няколко години по-късно, вече и съпровожда Оркестърът за народна музика на БНР. Аранжиментите за оркестър са на композиторите Боян Нанков и Георги Андреев. Това са песните "Мори везден мома", "Радина майка умира", "Янке мамина, галена", "Жънала е, лале ле, байова", "Заигра се хоро голямо", "Сама ли си, Петрунке, ден жънала", "Иван Стоянка думаше" и "Разтвори се горо, разклони се". А нейните сола в песните а капела "Сама ли си ден жънала" (обр. Г. Андреев) и "Две пазарджишки песни" (обр. Н. Кауфман), които за неизменна част от концертния репертоар на хор "Мистерията на българските гласове", години наред вдигат на крака многохилядната публика по целия свят.
През всичките тези години Виолета Маринова остава вярна на чистия пазарджишки стил, като последовател на певческата традиция на Ангел Коев, Методи Динков и Надка Караджова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна