Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достоен наследник на славната българска басова традиция по световните сцени - Орлин Анастасов в „Хованщина“ на Мусоргски в Амстердам

БНР Новини
3
Сцена от постановката на "Хованщина" на Националната опера в Амстердам
Снимка: Monika Rittershaus.




В рамките на юбилейния 50-и сезон Националната опера в Амстердам лансира нов фестивал, озаглавен „Опера в прогрес“ (Opera Forward), проведен от 15 до 25 март под надслова „Нови гласове, нови визии“. Освен четири оперни продукции, от които две световни премиери, фестивалът е предложил на меломаните и беседи, лекции и семинари с участието на бележити режисьори, композитори и социолози с основна тема - бъдещето на операта. Кореспондентът на БНР в Белгия – Милен Венков, е гледал спектакъл на четвъртата продукция от фестивала - операта „Хованщина“ на Модест Мусоргски с режисьор Кристоф Лой и диригент Инго Мецмахер.
Орлин Анастасов в ролята на Досифей в постановката на Националната опера в Амстердам на „Хованщина“ от Мусоргски
Във вокалния състав са преобладавали певци от Източна Европа, а водещата фигура е бил Орлин Анастасов в ролята на импозантния духовен водач на разколниците Досифей. „Анастасов впечатли с изразителен, богат на цветове глас, чийто обем изпълваше с лекота залата. В изпълнението си певецът подчерта най-вече суровостта и фанатичността на Досифей“ – казва Милен Венков. Той е останал доволен и от грузинката Анита Рачвелишвили в ролята на Марфа, защото е  наблегнала повече на женствеността и благородността на персонажа. Великолепен  Иван Ховански е бил руснакът Дмитрий Ивашченко. В партията на Шакловити достойно се е представил унгарският баритон Габор Брец, а Василий Голицин е бил изпълнен от Курт Щрайт.
Подробности за събитието можете да чуете в звуковия файл.

Снимките в галерията от постановката на "Хованщина" на Националната опера в Амстердам са на Monika Rittershaus.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна