Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има повишен интерес към купуване и четене на детска литература

Веселин Тодоров, председател на асоциацията "Българска книга", съобщи, че наши и чуждестранни изследвания отчитат повишен интерес към купуване и четене на детска литература. Асоциация "Българска книга" открива "Походът на книгите" днес: 
Ние започнахме преди 4 години притеснени от резултатите на изследването "Бизнес за грамотността" на 15-годишните ученици в България - последно място в Европейския съюз с близо 50 процента неграмотност, но последните изследвания показват определено повишаване на интереса към книгите, към четенето, към купуването на книги и най-голямо повишаване има именно в сферата на детските книги. Ако примерно вземем класацията на най-продаваните книги през 2015 година, над 40 процента са книги за деца и юноши, за млади хора до 20-годишна възраст и затова ние продължаваме.

2 април е избран за Международен ден на детската книга, защото е рожден ден на обичания по цял свят автор на приказки Ханс-Кристиан Андерсен. В програмата на "Походът на книгите", която е до 23 април, са предвидени инициативите "Известни българи четат за деца" и "Маратон на четенето", както и конкурсът за детско-юношески творби "Бисерче вълшебно". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени