Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: Промени в Конституцията могат да се правят само при обществен консенсус и ясна визия

С лекция, посветена на първия обществен договор на третата българска държава - Търновската конституция, в Бургас гостува историкът професор Петко Пектов. Визитата на известния преподавател от Великотърновския университет беше по повод предстоящия Ден на юриста. Историкът отдавна има научен интерес към Търновската конституция, а преди години издава й монография по темата. По думите му, денят на приемане на Търновската констутиция - 16 парил, е паметна дата за българската история, която несправедливо е пренебрегвана:

Това е най-дълго прилаганата конституция у нас. За мен като историк главата за правата на гражданите е изключителна. Там няма човешко право, което да не е включено. И оттам вече започват несъвършенствата. Защото имаш права, но трябва да има гаранции, че можеш да ги използваш.

Професор Петков взе отношение и по периодично възобновявания дебат за промени в сегашната институция на страната ни. Според историка, за да се пристъпи към тази изключително важна и отговорна задача, трябва да се преодолее конфронтацията в съвременното българско общество:

Промяната на Конституцията е много сериозен акт. Това означава да има един поне минимален консенсус в обществото какво всъщност искаме ние българите. Какво сме готови заедно да направим, та да го заложим като далечна цел в новата конституция. Тя, Конституцията, като основен закон трябва да има пред очите си поне 10 - 20 години напред.

Целия репортаж от гостуването на проф. Петков в Бургас можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна