Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за статуя и малка птичка и сложните им взаимоотношения

БНР Новини
Илюстрация: проектът The Happy Prince на Самюъл Райт и Лаура Райт

Видяла бял свят преди повече от 100 години, тази затрогваща, красива и тъжна история за великолепната статуя и малкото лястовиче продължава да бъде наслада и за възрастните, и за децата. Идеята, че този, който стои на най-високата позиция и може да види оттам, от тази висока позиция цялата мизерия наоколо, е призван да помогне на бедните и нуждаещите се, като жертва самия себе си, е неувяхваща, модерна, актуална. Оскар Уайлд дава една необичайна за времето си интерпретация на темата за властта, за отговорността и смисъла на високопоставеността в обществото. На всичкото отгоре тази отговорност върви заедно с пълна липса на разбирателство и подкрепа, с пълна самота и отхвърляне, никаква награда, никакво признание, никаква суета. Седмица преди Великден всички тези теми, разработени в умната и чаровна история за златната статуя и малката птичка, звучат вълнуващо. Това е и история за приятелството, за любовта, за готовността да споделиш богатството си.

Екатерина Стоянова в ролята на малкото лястовиче, Светослав Добрев в ролята на принца и Иван Налбантов в ролята на разказвача под режисурата на Христо Симеонов Риндо ще ви отведат в далечния северен град в събота от 7.15 часа.   

Високо над града, върху стройна колона се издигаше статуята на Щастливия принц. Той целият беше покрит с тънки листа от чисто злато, за очи имаше два ярки сапфира и голям червен рубин блестеше върху дръжката на неговия меч…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна