Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова оценителна система за Българската федерация по гимнастика след Световната купа във Варна

Нова оценителна система за Българската федерация по гимнастика след Световната купа във Варна
Снимка: Илиан Телкеджиев, LAP.bg

200 състезатели от 24 страни ще участват на турнира за Световната купа по спортна гимнастика, който ще се проведе от 13 до 15 май в Двореца на културата и спорта във Варна. Входът в свободен. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е патрон на състезанието и ще присъства на церемонията по откриването.

Много известни имена ще видим във Варна. Ще има представители на Русия, Украйна, Бразилия, Аржентина, Израел и други. Ще се наслаждаваме на гимнастика от световна класа, заяви Йордан Йовчев, председател на организационния комитет на Световната купа.

Министерството на спорта е отпуснало 325 хиляди лева, които са използвани за организационна такса, медицинско обслужване, допинг, наем и други.

България ще участва с отбор от 7 мъже и 5 жени. Старши треньорът на мъжкия отбор Милко Танкушев заяви, че преди три месеца е започнал създаването на един обновен национален отбор, който включва състезатели между 18 и 22 години. Целта е те да натрупат опит за новия олимпийски цикъл след Игрите в Рио де Жанейро.

При мъжете ще стартират Мартин Ангелов, Христос Маринов, Исус Маринов, Димитър Димитров, Георги Сотиров, Едуард Радев и Светослав Ангелов, а при жените - Елизабет Василева, Грета Банишка, Никол Дунева, Валентина Рашкова и Албена Златкова.

По програма в петък (13 май) са квалификациите, а в събота и неделя - финалите на всички уреди при мъжете и жените.

Двама от най-добрите български състезатели ще пропуснат Световната купа. Александър Батинков е прекратил спортната си кариера, а Ралица Милева се възстановява след операция на коляното.

От седемте национали ще бъдат избрани петима, които ще участват на европейското първенство. Към мъжкия тим ще се присъедини и Йордан Александров, който живее и тренира в САЩ. Той няма да участва на Световната купа във Варна.

От 25 май до 5 юни в Берн (Швейцария) ще се проведе европейското първенство по спортна гимнастика за мъже, жени, юноши и девойки. България ще участва с отбор от 16 състезатели - 5 мъже, 5 юноши, 2 жени и 4 девойки.

На олимпийските игри в Рио де Жанейро България няма да има представители в турнира по спортна гимнастика, но ще има двама съдии - Нели Танкушева и Здравко Куртев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна