Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият треньор на "Левски" Люпко Петрович: Целта е шампионската титла

Люпко Петрович
Снимка: БГНЕС

Сръбският специалист Люпко Петрович бе представен следобед като новия наставник на футболния "Левски" от спортния директор на клуба Георги Иванов. Петрович очаква да постигне големи успехи в "Левски" и да остане начело на "сините" до края на договора си, който е за срок от 1+1 години.

Благодаря на "Левски", че ме ангажира за треньор и ми даде още един шанс да се докажа. Благодаря и на Стойчо Стоев за всичко, което направи за отбора в този период. Аз знам какво представлява "Левски" още от първия път, когато бях в отбора. Това е клубът с най-много запалянковци в цяла България и той винаги търси успехите. Те искат от треньора да печели титли, а отборът да се доказва и да ги забавлява. Това е "Левски" и аз ще се постарая в максимална степен да работя, за да постигнем тези цели. Да задоволим феновете в цяла България. Когато един треньор поеме отбор, той поема и отговорността. Няма оправдания - в селекцията или другаде. Ако той вижда, че отборът не разполага с потенциал, няма смисъл да го поема. Имаме екип от млади треньори, които ще ми помагат - Букарев, Топузаков, Перота, Екимов и други. Ще работя с всички и им имам доверие. Ще се постарая да им предам моите знания и умения, за да станат добри треньори. Искам да напомня, че когато бях треньор на Стоилов, той си отбелязваше всичко. Така трябва да действа истинският треньор. Той наистина успя в своята кариера. Ученикът трябва да надмине учителя си и това е моята максима. Работил съм и с Георги Дерменджиев, който е треньор за уважение. Този метод ще приложа и за треньорите, които ще работят с мен в "Левски", каза сърбинът.

Последните два мача със "Славия" и "Берое" ще бъдат подготвителни за квалификациите в "Лига Европа". Първият мач е на 30-и юни, а това ще бъде за нас възможност да проверим играчите и да се подготвим за първата среща. Нужно ми е да ги опозная по-добре. "Левски" обаче има солидна основа, има добри млади играчи и база, от която може да се тръгне. Мисля, че можем да успеем, но ще бъде необходимо да положим много труд. Разговаряхме за това да привлечем още двама или трима нови футболисти, а когато започнем същинската работа, ще преценя как да надграждаме, добави бившият старши треньор на "Литекс".

Не се венчавам с футболистите, за да ги привличам (на своя страна). Когато става дума за един футболист, моето отношение винаги е добро, позитивно и коректно. И аз съм бил играч и знам какво ги интересува. Според мен ще си сътруднича с "Левски" дълго време, защото очаквам успехи. В това първенство, в което играе "Левски", второто място не е успех за клуба. Толкова по този въпрос, продължи Петрович.

Това, което се случи (на мача между "Левски" и "Литекс" на 12-и декември), е че просто вършех своята работа. Играчите ме молеха да продължим мача, но такова беше решението. Приех го и не можех да направя друго. Мисля, че този случай се отрази много лошо и на "Левски", защото "Лудогорец" дръпна много напред с точките. Това изобщо не беше в интерес на "Левски", заяви сръбският специалист.

В предния си престой в "Левски" си сътрудничих добре с всички футболисти, включително Георги Иванов. Всички бяхме като един и заради това постигнахме успехи в Европа и станахме силен отбор. Що се отнася до Иванов, той беше най-добрият централен нападател в България и не се плашеше от нищо. Помня един гол срещу ЦСКА, когато беше целият кървав. Радвам се, че ще работя с него и искам да помогна, завърши той.


По-интересното от изказването на Любко Петрович може да чуете от звуковия файл!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна