Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започват тържествата, с които нашите сънародници честват 24 май

Естествени центрове на многобройните прояви, които продължават до 29 май, са българските училища на острова

Снимка: Бранислава Бобанац

Празничната програма на петте училища към Съюза на българите в Кипър се открива днес с голям концерт, който ще изнесат българчетата от училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол. От днес до 24 май град Паралимни е център на дни, посветени на детската книга под надслов “Прочети ми приказка”, които са организирани от българското училище в града “Народни будители”.

“Празник на буквите” е тържественото честване на най-малките възпитаници на българското училище “Никола Вапцаров” в столицата Никозия в неделя.

Два открити урока в наши училища канят сънародниците ни точно на 24 май. Българчетата в училище “Азбукарче” в Полис Хрисохус са нарекли програмата си “Ние сме горди потомци” и са подготвили специална презентация и рецитал. След своя открит урок децата от българското училище в Пафос ще положат цветя пред паметника на българските букви в двора на училището. А на 29 май те ще дефилират в шествието в града по случай традиционния кипърски Фестивал на цветята, поведени от портрета на светите братя Кирил и Методий.

Част от българската празнична програма в Кипър е и участието на танцовия ансамбъл “Българи” от Ларнака в международен фолклорен фестивал в Никозия на 25 май. След тяхното изпълнение десетки наши сънародници ще се хванат на българско хоро, като по този начин се включат в световния флашмоб “Дръж се, земьо, българите танцуват”.

Най-вълнуващата проява на българчетата от Кипър ще бъде извън острова. Точно на 24 май ученици и учители от училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол ще бъдат в Рим и ще положат цветя пред гроба на Кирил.

Български дейци на културата и просветата, учители, просветители, общественици, приятели на България ще се съберат в неделя на традиционния празничен прием по случай 24 май, който дава българският посланик в Кипър Христо Георгиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна