Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада отново триумфира на световното по хокей на лед

Отборът на Канада спечели за втори пореден път световната титла
Снимка: БГНЕС

Отборът на Канада стана световен шампион по хокей на лед за втора поредна година. На финала на първенството в Русия канадците надиграха с 2:0 състава на Финландия. Мат Дюшен се отличи с гол и асистенция в полза на "кленовите листа", които взеха реванш за загубата си с 0:4 от финландците в груповата фаза на турнира.

Конър Макдейвид вкара първото попадение в средата на първия период след пас на Дюшен и удар покрай вратаря Мико Коскинен. Това беше първи гол за Макдейвид в десет изиграни мача на първенството. Номер 1 в драфта в Националната хокейна лига за миналия сезон Конър Макдейвид завършва шампионата на планетата с осем асистенции. В последната секунда на двубоя в Москва Дюшен оформи крайното 2:0 с удар на празна врата след пас на Брад Марчанд.

Финландия отправи 16 точни удара към вратата на шампионите, но нямаше възможност ад запише поне едно попадение в двубоя за титлата. В мача за третото място домакинът Русия разгроми със 7:2 експерименталния състав на САЩ.

Финландецът Патрик Лайне беше избран за най-полезен състезател на световното първенство по хокей на лед. Лайне е на 18 години и играе като нападател за отбора от родината си "Тапара". Той участва и на Световното за младежи по-рано през годината, където се окичи със златния медал. По оценката на специалистите младокът е един от най-перспективните играчи в света в момента и през лятото на 2016-та година се очаква да бъде избран под номер 2 в драфта на НХЛ. Нападателят на руския национален отбор Вадим Шипачов пък стана голмайстор на първенството. Състезателят на "СКА" Санкт Петербург събра 18 точки в 10 мача, като е отбелязал 6 гола и има 12 асистенции.

Идеалният отбор на първенството изглежда така: вратар Мико Коскинен от Финландия, защитници Майкъл Матисън от Канада и Никита Зайцев от Русия, нападатели Вадим Шипачов от Русия, Патрик Лайне и Микаел Гранлунд и двамата от Финландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна