Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора е домакин на 55-та Национална археологическа конференция

Доц. Людмил Вагалински с новия том, събрал в себе си археологическите проучвания в България през през 2015-та
Снимка: Венелина Попова

В Стара Загора беше открита 55-та Национална археологическа конференция. Градът е избран за домакин на научния форум заради множеството археологически открития и заради музея, който е един от малкото проектирани за исторически музеи в България.

Над 30 научни доклада, посветени на тракийската, античната и средновековната археология, както и на теренните и интердисциплинарните изследвания,  а също и на консервацията и реставрацията ще бъдат представени пред участниците във форума. Специален гост е професор Сунгджоу Лий от Южна Корея, който ще говори за археологията на праисторията в Североизточна Азия.

Археологията в България стана доста популярна - общественото мнение е фокусирано върху нея и да ви кажа честно понякога дори се притеснявам в един момент махалото да не отиде в другия край, подчерта пред участниците във форума доцент Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей към БАН.

Община Стара Загора е съфинансирала издаването на нов том с археологическите проучвания през 2015 година в България, а участниците в концеренцията са подарили 30 книги на детския отдел на Регионалната библиотека "Захари Княжески".

По време на конференцията ще бъдат раздадени и годишните награди на Министерство на културата за постижения в областта на археологията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна