Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вроцлав и неговите необичайни символи

БНР Новини
Ярослав Годун в студиото на "А сега накъде?"
Снимка: Емил Николов

Освен испанския Сан Себастиан, през 2016 полският град Вроцлав е избран за Европейска столица на културата. От 23 април, в продължение на цяла година, ще носи и титлата Световна столица на книгата. Историята на Вроцлав е многолика, както свидетелства и името му: на чешки Vratislav, на немски Breslau, на латински Vratislavia... Апетити на владетели и превратности на времето са го „местили” от държава в държава, а той си е оставал все там - на река Одра в Долна Силезия. Затова е наричан некоронована, историческа столица на Силезия. Градът е определян като необикновен и особен. Биографичната му пъстрота определено е предимство. От друга страна е предизвикателство: как да изглежда туристическият символ на Вроцлав.
Във всяко древно европейско селище ще откриете красиви стари сгради: катедрали, храмове, опера, кметството, внушителни  паметници на личности, допринесли за неговата слава. Стана практика да се поставят и скулптурни фигури в естествен ръст, по улици и площади, като част от всекидневния живот. Но на един необикновен град му приляга необичаен символ! Като вроцлавските джуджета! Звучи несериозно? Преди повече от век Мария Конопницка пише: „Вярвате или не, на света има джуджета”. Вроцлавските, като повечето дребосъци от породата си, обичат да се крият от хората. Ако в Интернет-търсачката напишете „туристически символ на Вроцлав”, гномчетата може и да не ви се покажат. Но ако се поразровите, ще попаднете на добре опазена тайна. Всеки кореняк жител знае поне няколко истории: как Татко-гном основава града, как после, заедно с многобройното си семейство, помага на хората срещу Водния таласъм на река Одра, който пакости непрекъснато.
СнимкаНа 1 юни 1987 г., когато митингите и масовите събирания са забранени от тогавашните власти, жителите на Вроцлав излизат, облечени като джуджета в оранжеви дрехи. С находчиво чувство за хумор заявяват: „Забраните важат за хората, не и за джуджетата!” Така Вроцлавското джудже добива политически символ. В памет на първата Оранжева алтернатива, след промените на същото място е поставена и първата фигурката на джудже. Постепенно идеята завладява града за нови миниатюрни скулптурки. Освен общината, в кампанията се включват магазини, различни обекти, представители на неправителствения сектор... Броят на джуджетата непрекъснато расте. Те са къде ли не: ниско на земята, увиснали по ръба на первази и стени, прегърнали стълбове, при  фонтаните! Има специален сайт, в който са показани местата, оформени в тематичен маршрут. По него често сe правят състезания. Кой ще открие повече фигурки? Всяка от тях носи име: Туристът, (виж снимката вляво) е с карта в ръка. Щастливецът е доволен от живота. С ярки характери са Телефонистът, Програмистът, Мотоциклетистът, Носачът на фенер, Професорът, Водоносецът. Двойка Сизифчета се бори с непосилен товар. Младоженците, разбира се, са влюбени. Семейство джуджета бута бебешка количка. Има Ключар, Радиотехник, дори Нарцис... Фигурите са индивидуални и в композиции, с размер около 20-30 см. Аз лично успях да изброя към 316, но едва ли съм забелязала всички. Броих без лупа!... Видите ли джудже, каквото и да е то, потъркайте се в него. Казват, че носи щастие. На Вроцлав малките весели и добри гноми определено са донесли късмет.
За града, неговите забележителности и по-важни акценти от Програмите за Европейска столица на културата и Световна столица на книгата, разказва Ярослав Годун, съветник при посолството и директор на Полския институт в София. За превода съдейства Светла Каранешева от Програмния отдел на Института.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна