Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Вроцлав 2016 до Пловдив 2019

| обновено на 14.06.16 в 16:07

Диалогът между две европейски столици на културата - настоящата Вроцлав и Пловдив представяме с репортаж от Полша, където пловдивска делегация беше на посещение.

Веселина Пеева пътува до Полша и посети Европейската столица на културата 2016. Тя присъства на най-значимото културно събитие от лятната програма и разказва впечатления си от организацията в полския град.

Събитието-спектакъл, което обобщава всичко значимо за Вроцлав е с режисьор Крис Болдуин и се казва Flow. 

Спектакълът е пърформанс с мултимедия, който бе представен на о. Тумски, известен като Острова на крепостите на река Одра.  В своята 20-вековна история немският град Брешлау /днес Вроцлав/ няколко пъти е променял принадлежността си към различни държави, като е бил последователно немски, чешки, полски, австрийски и отново полски. Независимо, че те  населяват общо георгафско пространство, хората живеят разединени. Проектът представя най-значимите моменти от историята на града, символ на травмата на Европа , обяснява режисьорът  Крис Болдуин. Чрез него стартираме един разговор за различните етноси, представяме бежанците,  разрухата  след войната, преселението, възраждането и възстановяването на града. За осъществяване на грандиозния спектакъл са привлечени арт центровете на Йерусалим, Дрезден, Пардубице, Вроцлав. Четирима млади композитори -  израелец, немец, чех и поляк до 30-годишна възраст пишат четирите отделни оратории за едночасовата кантата, в която участва мащабен хор от студенти от четири музикални академии. 

Общите репетиции за спектакъла във Вроцлав продължават едва единадесет дни. За участие в мащабния проект са привлечени и 50  лодки и платноходки, като  река Одра за първи път се превръща в артистична арена. Многобройните зрители наблюдават действието, което започва в  22.30 ч., разположени покрай брега на реката, в която се отразяват светлинните епични картини и ефектите на мултимедийното внушение, завършващо с грандиозни фойерверки.  


Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна