Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

StotinkaOS – българската алтернатива на водещите операционни системи

БНР Новини
Логото на StotinkaOS има няколко скрити послания. Кръглата форма напомня монета. Пресеченият кръг с отворите от четирите страни символизират врати/изход към четирите посоки на света, което е асоциация за свобода. Буквата „S” в средата на кръга е не само първата буква на името, но и символ на посоката, която екипът е избрал – юг (от англ. – south), защото „там винаги е приятно и удобно за всички”. Stotinka Оperating System, или накратко SOS, е абревиатура, която говори достатъчно за себе си. Символиката е в това, че всеки ще получи своевременната помощ, от която се нуждае, на достъпен език.
Снимка: www.stotinkaos.net

Запознайте се със StotinkaOS – българска безплатна Linux дистрибуция (операционна система (ОС), която се базира на Linux ядрото). Български екип превръща тази сървърно-ориентирана ОС в такава за настолни компютри, добавяйки собствени пакети софтуер и осигурявайки поддръжка, уроци и други функции, от които потребителите могат да се възползват, за да бъде работата им със системата лесна и приятна. Владислав Александров, един от основателите на StotinkaOS, описа концепцията така:

Идеята ни е да направим среда за хората, търсещи алтернатива, които искат да преминат от добре познатите, скъпоструващи операционни системи, към нещо безплатно и по възможно най-лесния начин да могат да „мигрират” от едната към другата среда.

Снимка

Подобни проекти са световна практика и почти всяка държава в света има своя популярна Linux дистрибуция. Въпреки че работата по нея е свързана с доста трудности и ангажименти, Владислав и партньорът му Ивайло Кузев не се колебаят дълго дали да се захванат и на 27 февруари 2015 г. излиза първото издание на операционната система. Владислав казва, че StotinkaOS е безплатна и такава ще бъде винаги. Екипът се занимава с проекта изцяло на доброволни начала, като разходите покриват сами. На интернет страницата на StotinkaOS има бутон Donate, така че ако някой иска може да подкрепи проекта. Владислав смята, че Linux дистрибуциите, каквато е и StotinkaOS, са конкурентни на масовите ОС във всяко едно отношение. Според него проблемът при разпространението им е, че вече има наложени стандарти и хората ги следват сляпо:

Смело мога да кажа, че Linux движи доста голяма и важна част от нашия живот – интернет сайтове, суперкомпютри… Там той е лидер и другите ОС доста изостават от него. Проблемът му е, че е малко известен сред крайните потребители. Но аз мисля, че свободният софтуер, и Linux в частност, има бъдеще и той тепърва ще се развива. Не може всички да се доверяваме на една-единствена компания при положение, че тя работи със затворен код. Има наболели проблеми за това дали е нормално софтуерните гиганти да събират информация от потребителите си – колко и каква точно. Когато се работи със затворен код никой, дори програмист специалист, не може да каже как комуникира вашата ОС, с кои точно сървъри и каква информация изпраща. Проблемът е в това, че не се знае дали не се събират лични данни. Много хора казват, че няма какво да крият. Въпросът обаче не е в това, а в общоприетите норми на поведение и това дали някой има право да се набърква без твое знание в личния ти живот, и ако е така – тогава защо си слагаме щори, прозорци, врати, дрехи? Докато в отворения софтуер тези проблеми не съществуват. Дори вие да не разбирате от програмиране може да наемете човек, който да провери кода, за да сте спокойни, защото той е видим. Има компании, които работят доста активно в тази посока.

Снимка

Операционната система може да се инсталира на над 20 езика. Предлага се и помощ на български.

От около година-две на пазара са и българските компютри „Правец”. Ако двата екипа обединят усилията си би се получил един изцяло български продукт – български хардуер и софтуер. Според Владислав това е една добра възможност:

Не сме мислили по този въпрос, но това е възможно. Ако хората от „Правец” имат интерес могат да пробват нашата ОС. Можем да им осигурим дори поддръжка за техния хардуер, за да бъде софтуерът напълно пригодим за него.

Операционната система засега няма мобилна версия, тъй като времето на екипа е изцяло заето от работата по настолната. Смятат, че те имат бъдеще, тъй като бизнесът и администрацията основно работят с тях. Ако обаче проектът се развие не изключват и възможността да разработят мобилна архитектура.

Авторите на StotinkaOS се хвалят и с първия си успех, а именно, че студенти, попаднали на техния проект, дотолкова са го харесали, че са го предложили на свои преподаватели и вече е решено операционната система да се внедри в инфраструктурата на университета и студентите да започват обучението си на базата на българската Linux дистрибуция.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна