Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради пчелите спират пръскането срещу комари в Гоцеделчевско

Десетки пчелни семейства в района на Гоце Делчев са унищожени по време на пръскането срещу комарите като мярка за борба със заразния нодуларен дерматит. Кметът на общината Владимир Москов поиска временно преустановяване на дейността и спешна среща с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Москов твърди, че не е било изпълнено изискването пет дни преди провеждане на пръскането от въздуха пчеларите да бъдат уведомени, за да вземат предпазни мерки. Друг аргумент е, че високите температури задушавали пчелите в кошерите.

Изпратеното до Министерството на земеделието и храните писмо е предизвикало спешна среща с представители на Областната агенция по безопасност на храните. В ранния следобед е взето решение за преустановяване на пръскането срещу комари на територията на община Гоце Делчев. Местната власт има и други претенции - за да се съобразят маршрутите в летателните планове, на екипите ще бъде предоставена информация в кои райони има концентрация на пчелни стопанства. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна