Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страховете за последствията от Брекзит доведоха до двегодишен връх на златото

Златото поскъпна днес с 1% и удари най-високи нива за последните две години, докато инвеститорите търсеха сигурност при подновените опасения на пазарите след решението на британците да напуснат ЕС.

Спот цената на жълтия метал достигна най-високи нива след март 2014 на 1371.40 долара за тройунция. Сутринта златото се търгуваше на 1367 долара, а преди това с лекота премина през 1358 долара, върха който удари на 24 юни непосредствено след новината за Брекзит.

Златото, което често е предпочитано като защита срещу икономическа и финансова несигурност, нарасна с 29% тази година и е на път да отчете най-голям растеж за годината след 2010. Допълнителна подкрепа дойде от коментарите на председателя на Фед Ню Йорк Уилям Дъдли, че централната банка трябва да бъде търпелива с повишаването на лихвите заради ниската инфлация и несигурността около икономическите перспективи в САЩ. Инвеститорите ще наблюдават внимателно излизащата днес стенограма от заседанието на Федералния резерв на 14 и 15 юни и становището му относно лихвите.

Активите на SPDR Gold Trust, най-големия фонд в света за търговия със злато, нараснаха вчера с 3.02% до 982.72 тона, най-високо ниво след юни 2013. Растежа им от началото на годината е над 50% и е най-голям след 2006.

Ралито на среброто вчера се натъкна на пречка и метала спадна с 2%, което е най-голяма дневна загуба за последните три седмици. Днес обаче е налице растеж от 1.7% и цена от 20.26 долара за тройунция.

Платината, която се търгува на двумесечни върхове, слезе с 0.2% до 1070 долара за тройунция.

Паладиума се покачи с 0.3% до 599.50 долара за тройунция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени