Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В лоши ръце закон срещу тероризма действа като терорист

Цел на всяка терористична организация е да промени навици, да всее страх и в крайна сметка да промени ценностите на демократичните общества – формулира в интервю за Радио Пловдив адвокат Михаил Екимджиев – председател на Асоциацията по европейска интеграция и права на човека. 

Той изрази опасенията си, че предложеният от правителството антитерористичен закон може да постигне точно обратния ефект, от този, който му се възлага – под благовиден претекст, че пази гражданите – той да свърши работата на една терористична организация, всявайки страх и подменяйки ценности.

Законът, според Екимджиев, е мракобесен и драконовски, защото без конкретна заплаха към България – тук чрез разпоредбите му може да се настани полицейщина, могат да ни откраднат конституционни права, както и такива, които имаме като европейски граждани – на придвижване, на протест, на свободна воля.

Кой гарантира, че системата от ограничаване на правила ще бъдат прилагани от високо морални и отговорни хора – пита адвокатът.

Създаваме предпоставки държавата да се превърне в терористична организация – смята още той и настоява, че като общество трябва да се преборим за правата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна