Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалия е първият финалист на Евро 2016

Снимка: uefa.com

Португалия ще играе за втори път в историята си финал на Европейско първенство, след като победи с 2:0 Уелс в Лион. Кристиано Роналдо бе големият герой за тима си, след като вкара гол и даде асистенция. Така Роналдо спечели и задочният сблъсък със съотборника си от Реал Мадрид Гарет Бейл, който не успя да помогне на “драконите”. 

Двата отбора изиграха скучно първо полувреме, но в началото на втората част иберийците вкараха два бързи гола. Роналдо направи 1:0 в 50-та минута, когато засече с глава центриране на Рафаел Гереро от ъглов удар. Така Роналдо се изравни с Мишел Платини, като двамата имат най-много голове в историята на Европейското първенство - по 9. 

Само три минути по-късно Нани направи 2:0. Роналдо стреля от границата на наказателното поле, а Нани отклони топката, за да излъже Уейн Хенеси за втори път в мача. 

До края иберийците пропуснаха още няколко възможности да вкарат гол, а Руй Патрисио спаси 2 много опасни удара на Гарет Бейл. 

В крайна сметка Португалия се класира за финала на “Стад дьо Франс” в неделя, където ще се изправи срещу Франция или Германия, които играят утре в Марсилия. Единственият път, в който иберийците стигнаха финал на Европейско първенство, бе през 2004 година, когато загубиха у дома от Гърция с 0:1. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени