Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Асьова – Диамант: Американската филмова академия все повече се отдалечава от зрителя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Академията за кинематографично изкуство е наистина доста еднообразна като състав и беше крайно време нещо да се размърда там. По време на партитата, които подгряваха номинациите на миналогодишните Оскари, почти не съм срещала цветнокож представител, а жените са много малко и повечето са съпруги на членове на Академията. Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ирина Асьова - Диамант по повод последните промени около Американска академия за кинематографично изкуство, която присъжда наградите "Оскар“. Академията покани 683 цветнокожи и жени - професионалисти от сферата на киното, да станат членове и да могат да гласуват на следващите номинации за "Оскар".

Филмовата индустрия в Америка се движи главно от мъже и евреи, тя не е замислена като някакво мероприятие, което трябва да постига баланси, то е бизнес. Сега различното е, че самата индустрия вече е атакувана от много талантливи жени и цветнокожи. Вижда се и по номинациите, че един тип филми получават награди. Крайно време е нещо да се размести в самите принципи за номинации. Все повече Академията се отдалечава от зрителя.

По повод предстоящите президентски избори в САЩ, Ирина Асьова заяви:

Най-интересното е, че голяма част от американците не харесват нито Доналд Тръмп, нито Хилъри Клинтън. Холивуд традиционно е демократичен и по принцип нашето обкръжение определено не е с републикански страсти. Но тази година дори Хилъри няма да ги накара да гласуват. Еднакво уплашени са от идеята Доналд Тръмп да стане президент и Хилъри да стане. Много хора твърдят, че това са две лица на един и същи медал.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ирина Асьова - Диамант чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна