Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Game Evolution обединява традиционни и електронни спортове

БНР Новини

Индустрия за $3.8 милиарда, приходи за 2015 г. в размер на 325 милиона долара, 70 процента годишен ръст и аудитория от 226 милиона, която постоянно нараства – това е геймингът. В Южна Корея (която се счита за „Мека”-та на гейминга) дори е форма на извънкласно занимание и национален спорт. Ключова част от тази индустрия са турнирите, които се излъчват в онлайн платформата Twitch (с 45 милиона уникални посещения на ден), като общата сума на наградните им фондове през миналата година е $61 млн. долара.

Вече и България ще има свое мащабно гейминг събитие – Game Evolution.То ще се проведе от 9-и до 11-и септември в зала „Арена Армеец” в София. Димитър Александров е един от главните организатори на Game Evolution и бивш професионален геймър. Той казва, че с това събитие иска да промени представата за играчите на компютърни игри у нас, а именно че те са една незряла и затворена група, и да покаже, че това освен хоби може да бъде и добре платена професия:

Нашата цел е да покажем в какво се е превърнал геймингът в днешно време и възможностите, които той дава. Заплатите в професионалните отбори са от рода на 10-20 000 евро на човек. България винаги е имала много силен гейминг. В последните години той до известна степен е западнал. Ние искаме да променим това, да го върнем в България.

Снимка

Димитър Александров обещава, че на Game Evolution, докато хората не играят компютърни игри, ще могат да се забавляват и с различни спортове:

Българската федерация по баскетбол ще сглоби игрище и ще има състезания по уличен баскетбол и забивки. Ще има и презентации по американски футбол, тъй като това е много интересен спорт, но за съжаление неразвит в България. Ще има и зона за скейтбордисти. Най-интересното е, че 24 от най-добрите танцьори в България ще се разделят на осем отбора и ще се състоят танцови шоута по време на почивките през трите дни.

До края на август билетите ще струват 20 лв. за трите дни, а след това – по 25 лв. На място ще се продават и дневни билети по 10 лв. Ползването на игрищата пред залата обаче ще бъде безплатно. Трите дни на събитието ще започват в 9 ч. сутринта и ще приключват в 22 ч. Димитър допълва:

Всеки, който иска да види какво представляват електронните спортове, може да дойде и да види какво е да си 12 часа в една зала и през цялото време да ти е интересно и да има какво да правиш. Една от най-любопитните зони ще е посветена на виртуалната реалност, заедно със зона за виртуална реалност racing. Ще има четири напълно оборудвани седалки с очила, волани, скоростен лост и т.н. Всеки ще може да седне и да пробва какво е усещането. А то наистина е невероятно.

Снимка

Game Evolution има начален награден фонд от 21 000 лева и предметни награди. Димитър обясни регламента:

Имаме шест игри. Основните са League Of Legends, Counter Strike и HearthStone. Първите две се играят отборно от по пет човека. За тези игри наградните фондове ще са по 7000 лева. HearthStone е игра, която се играе предимно от хора над 30-годишна възраст. В допълнение имаме Warcraft. Тя е интересна първо заради филма, който излезе наскоро, и второ, аз бях професионален геймър на Warcraft и реших, че няма как да не направим турнир на тази игра. Overwatch е петата ни игра. Тя е нова – на един месец, сега компанията навлиза на пазара. Последната игра е FIFA. Ако някой иска да се запознае с гейминга, тя би била най-близо до него, тъй като няма как да сбъркаш какво се случва в играта. Ще имаме презентации и фен срещи, насочени към Minecraft. Една от изненадите е, че ще направим студио, където коментатор-професионалист ще коментира мачовете. Ще има около 20 плейстейшъна за турнира по FIFA. Очакваме да се получи нещо наистина много интересно. Освен тези 21 000 лева, процент от сумата на стоките, които ще се продадат на събитието, ще отидат към наградния фонд. Затова и очакваме накрая да е значително по-голям, може да достигнем и двойна сума.

В момента текат квалификациите за събитието в България, Румъния и Гърция. От съседите ни ще се класират три румънски и три гръцки отбора, съответно на League Of Legends и Counter Strike и по трима човека на HearthStone. В допълнение се очаква и немалък интерес от други съседни държави и други отбори, които да присъстват. За догодина планът на организаторите е да има още четири събития, като три от тях да не са в София, а само финалите да са в столицата.

Снимките са предоставени от организаторите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна