Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Киров: Нашите състезатели не са научили още урока „Да бъдеш победител“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нашите състезатели не са научили изцяло урока „Да бъдеш победител“, надявам се по-нататък да го научат,  така двукратният олимпийски шампион Петър Киров коментира в Олимпийското студио по програма „Хоризонт“ представянето на състезателите ни по класическа борба на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Представянето на борците ни показва, че понякога със схватка можеш да победиш противник, но за да успееш да станеш победител в Игрите се иска нещо повече. Пътя до шампионската титла и до медалите е изключително труден, добави Киров.

Професор Петър Киров има спечелени 52 златни медала от различни първенства. Той е трикратен световен първенец от шампионатите в Едмънтън (1970 ), София (1971 ) и Катовице (1974 ). Четири пъти е печелил Европейското първенство по борба: Минск (1967), Берлин (1970), Мадрид (1974) и Санкт Петербург (1976). Притежател е на два златни медала от Летните олимпийски игри в Мексико през 1968 и в Мюнхен през 1972 година.

Единадесет пъти e носител на златния пояс на „Никола Петров”. Обявен е за спортист на годината на България за 1971 и 1972 година.

Кандидат на педагогическите науки (1983), като защитава хабилитационен труд „Нестандартното технико-тактическо майсторство в класическата борба“ (2006).

Работил като старши треньор на националния отбор по класическа борба, заместник-председател на СД „Академик“ (София), председател на Българската федерация по борба и ръководител катедра „Борба и джудо„ в НСА.

Награден с Орден „Стара планина“ I степен „за изключителните му заслуги и принос за развитието на българския спорт и по повод 60 години от рождението му“ (2002).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени