Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоилов и "Астана" ще играят в групите на Лига Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Воденият от Станимир Стоилов тим на "Астана" се класира за груповата фаза на турнира Лига Европа, след като отстрани шампиона на Беларус БАТЕ с общ резултат 4:2. На реванша в Борисов "Астана" стигна до равенство 2:2, което се оказа напълно достатъчно за продължаване в следващия етап на надпреварата.

По този начин българският старши треньор взе реванш от същия съперник, тъй като през сезон 2009/2010 БАТЕ отстрани водения от Стоилов тогава тим на "Литекс" в същия етап на надпреварата. Срещата на "Борисов Арена" започна по-добре за домакините, които откриха в 27-ата минута чрез Гордейчук.

Неманя Максимович изравни за "Астана" в 50-ата минута, а 76-ата Патрик Твумаси реши всичко с втори гол за казахстанския шампион. Алексей Риос получи червен картон минути след това и остави БАТЕ с човек по-малко, но въпреки това беларусите се добраха до равенство чрез Игор Стасевич, който реализира в 89-ата минута.

Английският "Уест Хям" се провали в опита си да преодолее румънския шампион "Астра" (Гюргево) за втора поредна година и отново не успя да се класира за груповата фаза на турнира. "Чуковете" отстъпиха с 0:1 на собствения си "Лондон Стейдиъм" и след 1:1 преди седмица в Гюргево напускат надпреварата. Единствения гол в мача реализира бившият играч на "Пари Сен Жермен" и "Уест Бромич Албиън" Фелипе Тейшейра в 45-ата минута.

Италианският дебютант в европейските турнири "Сасуоло" се класира за групите, след като завърши 1:1 като гост на сръбския "Цървена Звезда". Доменико Берарди вкара за италианците в 28-ата минута, а в началото на второто полувреме Александър Катай реализира за крайното 1:1. Така с общ резултат 4:1 "Сасуоло" продължава в следващата фаза.

Потенциален съперник на "Сасуоло" в групите на турнира може да бъде азербайджанският "Габала", който отстрани словенския "Марибор". На реванша на стадион "Люти Брод" домакините от "Марибор" спечелиха с 1:0, но това се оказа недостатъчно за класиране, след като преди седмица азерите победиха с 3:1 у дома.

Маркос Таварес отбеляза единствения гол в мача в 66-ата минута, а въпреки че гостите завършиха срещата с 10 души, "Марибор" така и не успя да стигне до скъпоценния втори гол.

В останалите по-интересни срещи бившият отбор на Димитър Бербатов ПАОК записа втора победа над грузинския "Динамо" (Тбилиси), този път с 2:0, и с общ резултат 5:0 продължава напред.

Македонският "Шкендия" (Тетово) допусна тежко поражение с 0:4 от белгийския "Гент" като домакин и отпада с общ резултат 1:6, а "Олимпиакос" се нуждаеше от продължения, за да елиминира португалския "Арука". В Пирея домакините отстъпиха с 0:1 в редовното време, но в допълнителните 30 минути стигнаха до два гола.

Всички резултати от снощи:

КАРАБАХ (АЗЕРБАЙДЖАН) - Гьотеборг (Швеция) 3:0 (0:1)
СЛОВАН ЛИБЕРЕЦ (ЧЕХИЯ) - АЕК Ларнака (Кипър) 3:0 (1:0)
Розенборг (Норвегия) - АУСТРИЯ ВИЕНА (АВСТРИЯ) 1:2 (1:2)
Грасхопърс (Швейцария) - ФЕНЕРБАХЧЕ (ТУРЦИЯ) 0:2 (0:3)
Брьондби (Дания) - ПАНАТИНАЙКОС (ГЪРЦИЯ) 1:1 (0:3)
Партизани (Албания) - КРАСНОДАР (РУСИЯ) 0:0 (0:4)
СПАРТА ПРАГА (ЧЕХИЯ) - Сьондериске (Дания) 3:2 (0:0)
ГЕНК (БЕЛГИЯ) - Локомотива Загреб (Хърватия) 2:0 (2:2)
ПАОК (ГЪРЦИЯ) - Динамо Тбилиси (Грузия) 2:0 (3:0)
ОСМАНЛЪСПОР (ТУРЦИЯ) - Мидтиланд (Дания) 2:0 (1:0)
Шкендия Тетово (Македония) - ГЕНТ (БЕЛГИЯ) 0:4 (1:2)
БАТЕ Борисов (Беларус) - АСТАНА (КАЗАХСТАН) 2:2 (0:2)
АЗ АЛКМААР (ХОЛАНДИЯ) - Войводина (Сърбия) 0:0 (3:0)
АНДЕРЛЕХТ (БЕЛГИЯ) - Славия Прага (Чехия) 3:0 (3:0)
Марибор (Словения) - ГАБАЛА (АЗЕРБАЙДЖАН) 1:0 (1:3)
Хайдук Сплит (Хърватия) - МАКАБИ ТЕЛ АВИВ 2:1 в редовното време и продължения, 3:4 при дузпите (1:2)
Цървена Звезда (Сърбия) - САСУОЛО (ИТАЛИЯ) 1:1 (0:3)
Уест Хям (Англия) - АСТРА ГЮРГЕВО (РУМЪНИЯ) 0:1 (1:1)
ОЛИМПИАКОС (ГЪРЦИЯ) - Арука (Португалия) 0:1 в редовното време, 2:1 след продължения (1:0)
СЕН ЕТИЕН (ФРАНЦИЯ) - Бейтар Йерусалим (Израел) 0:0 (2:1)
ШАХТЬОР ДОНЕЦК (УКРАЙНА) - Истанбул Башакшехир (Турция) 2:0 (2:1)
РАПИД ВИЕНА (АВСТРИЯ) - Тренчин (Словакия) 0:2 (4:0)

*В скоби са посочени резултати от първите срещи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна