Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия изпраща полицаи на унгарско-сръбската граница срещу мигрантите

Чехия изпраща контингент от 50 полицаи в Унгария, които ще помагат при охраната на границата със Сърбия, съобщиха властите в Будапеща.

Чешките полицаи ще участват в патрулирането по унгарската граница съгласно споразумението между страните от Вишеградската група, в която влизат освен Чехия и Унгария още и Полша и Словакия.

Унгарският държавен секретар Ласло Ташнади лично посрещна чешките полицаи. Страните от Вишеградската група първи в Европейския съюз се изправиха пред предизвикателствата на мигрантската вълна, каза унгарският държавен секретар.

Ташнади припомни на чешките полицаи, че независимо от факта, че те могат да защитят само унгарско-сръбската граница, миграцията е проблем, който засяга целият свят. Той призова мигрантите да бъдат задържани в техните страни, от където са се запътили към Европа.

"Мигрантската криза и проблем не може да се реши чрез квотното разпределение на мигранти, което наложи ЕС на страните-членки. Този проблем не може да бъде решен нито с какъвто и да е договор с Турция", каза още Ласло Ташнади.

БГНЕС припомня, че унгарският премиер Виктор Орбан вчера в Белград обеща унгарска помощ за охраната на сръбско-българската граница, която премиерът Александър Вучич приветства./ БГНЕС и МТИ


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна