Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На България не ѝ трябват нови кредити

Международният валутен фонд започна редовния си преглед на българската икономика. Мисията е първа след стрес тестовете на банковата система и според бившия финансов министър Симеон Дянков тя ще е положителна на база на това, което е направено през последните месеци. 

В интервю за Радио Пловдив Дянков заяви, че не смята ново КТБ да се задава на хоризонта. Според него новият регулатор в БНБ е много по-сериозен и няма да допусне подобно нещо, а и политиците си научиха урока да не играят с банките. 

Банковата ни система от една страна е стабилна, но от друга страна не изпълнява основната функция на една банкова система - да кредитира бизнеса. За това, ако се погледнат данните и за миналата, и за тази година, българската икономика върви сравнително  добре -около 3%, но от друга страна всички икономики около нас - Румъния, Словакия, Полша, Унгария, Чехия  вървят по-бързо от нас. И за мен основната причина е, че банковата ни система, всъщност не си изпълнява функциите, коментира още бившият финансов министър.

По думите му капиталовата адекватност у нас е висока, което за стабилността е добре, но за ръста на икономиката не е добре. 

Следователно и за банковата система , а и като цяло за  държавната политика, трябва да се върнем на темата -по какъв начин ние растем не с 3% както е в момента, а с 4-5 на сто, както е в съседните държави. Тук трябва и държавата да помисли как да стигнем   до 5 % ръст, заключи Симеон Дянков. 

Той допълни, че ниските лихви у нас намаляват възможностите на банковата система да финансира реалната икономика и  предприятията.

По повод кредитната политика на сегашното правителство, Данков е категоричен, че на страната не и трябват нови кредити.

Той припомни  факта, че големият скок в държавния дълг е станал точно около "аферата КТБ" . 

Дълговата спирала до голяма степен се определя от КТБ. От  15% дълг спрямо БВП през 2012,  внезапно дългът през 2014  скочи на 25% и сега вече е 30 %. Сегашното правителство обяви изтеглянето на доста дългове, реално то изтегли по-малко, от колкото първоначално бе заявено , защото не бе и нужно, коментира още Симеон Дянков.

Той допълни, че му харесва факта, че в следващия бюджет, който скоро време ще тръгне към Парламента,първоначалните идеи е да няма допълнителни кредити

Икономическата среда в Европа е такова, че на България наистина не и трябват нови кредити, категоричен е бившият финансов министър.

Дянков допълни, че лично той не е привърженик на големите разходи за въоръжаване и лично той би дал повече пари за образование.

Основният проблем в момента в България е, че от всеки клас, който завършва в средното училище, някъде около 25 % от  учениците почти  веднага  напускат страната. Това всъщност е големият проблем за българската сигурност, а не колко хеликоптера или военни самолети имаме, посочи още Симеон Дянков

Цялото интервю може да чуете от прикачения звук файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени