Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови шофьори готвят протест заради нов данък

Протест и блокада на Бургас подготвят таксиметрови шофьори заради планирания нов данък за дейността в размер на 900 лева. Предложението е на кмета Димитър Николов. Законодателят предостави възможност на общинските съвети да определят налога между 300 и 1000 лева.

900 лева е непосилен, загробващ данък за работата в Бургас, твърдят собствениците на жълти коли. За 300 лева налог настоява независимият таксиметров синдикат „Авто 94“ в становище до община Бургас и до общинския съвет, обяви председателят Димчо Иванов:

„Ако се срещнем и не се договорим за такъв данък, който да е приемлив, още преди гласуването в общинския съвет, ще пристъпим към едноседмични протести. 890 коли имат разрешения от община Бургас-това е колона от 12 км, която ще премине през града. Даже и да ни забранят протеста, шофьорите казват, че ще организират гражданско неподчинение. Ще искаме премиера да дойде в Бургас на място!“

От Сдружението на таксиметровите компании в града застават зад същия размер на данъка, но засега призовават към диалог с общината.

Новото облагане бе обявено от парламента като „алтернативно“. Последният патент, който собствениците на таксита плащаха, е около 600 лева. В София се предлага данъкът за таксиметровата дейност да е 850 лева, за Стара Загора и Пловдив сумата клони към законодателния минимум.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна