Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процесът за спорен парцел в "Лазур" не започна и днес

Близо 200 души - заинтересовани страни трябва да бъдат призовани за дело за спорен парцел в комплекс „Лазур“ в Бургас. В него се атакува изменение на подробния устройствен план на терен, за който има планове за строеж на 17 - етажен блок.

Предмет на делото е промяна в подробния устройствен план, чрез който няколко терена се укрепняват в един.  Парцелът, който някога е бил взет от ТКЗС е възстановен от ВКС на наследниците на Цончо Гугучков.

През 2014 година планът е променен, южно от блок №12 се прекарва улица, квартал 40 се разделя на две части и се обособява нов квартал там - 40-а.

Възстановените вече земи на Гугучкови попадат именно в новия квартал. Купени са от частен инвеститор, който има и терен в близост, а за парцела отдавна има планове за строеж на 17-етажен блок.

Към момента няма забрана да се реализира подобен проект, поясни адвокатът на част от засегнатите бургазлии Силвия Иванова:

„На мен не ми е известно да е одобрен същинският инвестиционен проект, но мисля, че вече е одобрен, не знам обаче да е издадено строително разрешение.

Но смятам, че вече е въпрос на ангажименти, на решение от страна на община Бургас дали при наличието на два висящи процеса и едно наказателно дело  да издаде строително разрешение. Няма забрана и какъв бил стабилитетът на това строително разрешение…“

Процесът не започна и днес, защото трябва да се призоват още около двеста души, които се явяват заинтересовани страни, защото живеят в близките блокове. Общо те са около 600 човека.  

чуйте в звуковия файл репортажа на Мариян Иванов    



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна