Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият център организира прояви, посветени на Вацлав Хавел

Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 5 октомври Вацлав Хавел щеше да навърши 80 години През следващите дни Чешкият център в София организира серия от прояви, посветени на него. Тази вечер от 18.30 часа в Дома на киното ще бъде открита изложба "Вацлав Хавел – политика и съвест". Още за проявите разказа в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Силвия Дерибеева от програмния отдел Центъра:

Чешкият център се спря тази година да посвети един фестивал на документалното кино на годишнината на Хавел. Това е фестивал, който е един вид отзвук на чешкия фестивал "Един свят". Това са филми, документални филми на социална тематика, с щекотливи теми – и патрон на чешкия фестивал е бил именно Вацлав Хавел. Затова решихме в рамките на този фестивал да представим филм за него, който е нов филм, през 2014 година – "Животът според Вацлав Хавел", и една изложба, която също е съвсем нова и е подготвена специално за тази 80-годишнина.

Филмът е интересен с това, че в него няма да видим съвременници или историци, които да говорят за Хавел, а самият Хавел, който разказва един вид за себе си. Т.е. това са събрани много документални кадри не само от Чехия, но и от други места по света. Ще видим уникални кадри, които не са били показвани никъде другаде.

На рождения ден на Хавел ще бъде показана неговата пиеса "Аудиенция", обясни от своя страна режисьорът Николай Гундеров:

Тя ще се играе на 5 октомври в Sofia City Art Center, това е бившето кино "Левски". Това е пиеса, която Хавел е писал с голяма лекота и по-късно самият той споделя, че тази му комедия се е оказала най-успешна.

Интервюто на Силвия Великова със Силвия Дерибеева и с Николай Гундеров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна