Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равадиново - Одрин - Монако, пътят на една История

В първият ден на Великденските празници най-големият новопостроен замък в Европа - "Влюбен във вятъра" възражда мисията на силния български дух, създател на днешната цивилизация. В параклиса на Замъка до олтара, под звуците на старинна музика, всеки посетител може да се пренесе в славната епоха на Паисий, като изпълни неговата заръка и препише няколко реда от създадената от него "История Славянобългарска". Поредната родолюбива идея цели да достигне до сърцата и душите на всеки българин или чужденец, посетил Замъка. Инициативата ще запознае и многобройните гости от чужбина със славната и героична история на предците ни.

Твърде много обикнах българския род и отечество и много труд употребих да събирам от различни книги и истории, докато събрах и обединих историята на българския род в тази книжчица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете своя род и език.

                                                                                                                                     Паисий Хилендарски
                                                                                                                                                     1722 - 1773

....Ана-Мария от София, на 3 години, Стела Георгиева - Испания, на 13 години, Урике Линденблат от Варна, Хатмут Ринч на 61 година от Хамбург... Списъкът е дълъг. Малки и големи посетители редят букви, отделни думи или цял пасаж - кой, колкото може. Желанието в наши дни да се преписва Паисиевата История е огромно! Замъкът в Равадиново е туристически атракцион, но българи и чужденци влизат притихнали в помещението, отделено специално за целта. Под звуците на тиха музика, в усамотение, гостите посягат към пачето перо. Домакините са помислили предварително за този съкровен момент: разказват историята по създаването на Историята: за Хилендарския монах, за времето, когато една книга може да вдигне духа на цял народ. Готов ли си, съвременнико, да повториш този подвиг? Или поне да участваш в Преписа от новото време? Този препис изглежда странно: краснописът не е от значение, но всеки участник старателно сяда пред разтворената книга, добавяйки своя скромен принос.

Какво става с първия препис, направен в наши дни от толкова много хора? Българи и чужденци си приличат удивително в момента, когато хванат пачето перо в ръка, старателно сведени над текста. Толкова много човешка надежда за добротворство и свободолюбие съдържат редовете с хиляди почерци. В специален списък се пазят имената на всички участници. Така Историята продължава. Първият препис от Равадиново вече е при българите в Одрин, Турция. А междувременно е готов третият препис на Паисиевата История. Сигурно в Монако, по време на поредния Световен туристически форум , екипът ще разказва за пътя на една възрожденска книга в наши дни. Атракциите могат да бъдат всякакви: електронни, динамични, атрактивни. Могат да се съдържат и само в една дума, написана с паче перо. Но с много любов и всеотдайност.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна