Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждаме с индийски учени бъдещи ВЕИ проекти

Снимка: БГНЕС

Български и индийски учени обсъдиха бъдещи съвместни проекти в областта на възобновяемите енергийни източници и за използването на слънчевата енергия на двудневния семинар "Слънчева енергия: стратегии, изследвания и приложения".

Срещата е с подкрепата на Министерството на образованието и науката на България и на министерството на науката и технологиите на Индия. На нея учените са обменили идеи за политиките за насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от ВЕИ в двете държави. Сред акцентите в програмата са били също енергийно-ефективните сгради и слънчево-термичните съоръжения, както и иновативната фасадна технология.

Лектори от България са били професори от Техническия университет, директорът на Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници към БАН доц. Меглена Николаева-Димитрова, експерти от Министерството на енергетиката, а от Индия - професори от няколко индийски институти и университети. Участвал е и бившият председател на БАН акад. Никола Съботинов.

Семинарът се организира днес и утре в изпълнение на Програмата за сътрудничество в областта на науката и технологиите между България и Индия за периода 2015-2017 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени