Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабистът проф. Владимир Чуков: До няколко месеца ще станем свидетели на разгрома над „Ислямска държава“


Проф. Чуков оцени като реална възможността скоро да има окончателно военно поражение над групировката, но подчерта, че трябва да се изработи и нейна политическа алтернатива и  че е необходима последователност във външната политика.

Арабистът представи пред студенти и преподаватели от ЮЗУ „Н. Рилски“ - Благоевград своята книга „Даеш. (Не)Ислямска държава“.

Снимка

Модератор на представянето на книгата бе проф. Лазар Копринаров, който бе категоричен, че труда на проф. Чуков има стойността на енциклопедия.

Ако тази книга беше издадена на английски език щеше да предизвика фурор сред политиците и сред изследователите на „Ислямска държава“. Тази книга е своеобразна енциклопедия. Такива книги, които да отразяват наболял проблем днес, и да бъдат актуални и след години са рядкост.

По отношение на това дали в България има риск от създаването на ядра от подръжници на „Ислямска държава“ , Чуков коментира:

Има симптоми, които ни тревожат. Не са като тези, които виждаме в Западна Европа, но това не бива да ни успокоява. При нас, както във всяко едно европейско обещство има уязвими слоеве и към тях държавата, правителството и силовите органи трябва да полагат всичко необходимо за да не допуснат създаването на ядра.

Проф. Чуков заключи, че държавата трябва да упражнява по-сериозен и засилен мониторинг и по-сериозна експертиза с цел превенция.

Интервю на Давид Калпачки с проф. Владимир Чуков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна