Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Тайни и загадки”: Изгубената история на Мария Магдалена и Христос

Гибелта на пеперудата в миналото променя света в бъдещето

Стенописът Тайната вечеря от Леонардо да Винчи
Снимка: bg.wikipedia.org
Той обичал нея. Тя – него. Според някои, имали сериозна разлика във възрастта и в социалното положение. Според други, били женени и дори имали деца. Ако кажа, че имената, с които достигат до нас днес, са Мария Магдалена и Иисус Христос, няма как да не премина през „Осанна” и „Разпни го”. Светът периодично го прави. Защо да не опитаме и днес. Дори за кратко.

Преди две години световните медии разпространиха информацията, че канадският проф. Бари Уилсън е разчел ръкопис, съхранен в Британската библиотека. Писателят Симча Якобовичи пресъздаде превода в книгата „Изгубеното Евангелие” - The lost gospel. Англиканската църква опроверга тиражираните информации и сравни „откритието” с измислиците в книгата на Дан Браун „Шифърът на Леонардо”.
Доколко подобни „разкрития”, почиващи и на отчасти субективни твърдения, ни дават право да говорим за семейство между Мария Магдалена и Божия син, стоящ в разпятието си като символ на съвременна религия с безспорно влияние върху душите и умовете на хората? Доколко е полезно да приемем, че дори и да е имало подобен съюз, той би приличал на представите за семейство на средностатистическия земен жител и от началото на ХХI век? И какво ще ни донесе това за по-доброто бъдеще на човечеството?

Отговорът се крие някъде в трактовките за Пътя на Голготата. Малцина са дръзналите да оспорят този път на Христос. Един от тях е богословът-мъдрец Ваклуш Толев, чийто глас е съхранен в „Златния фонд” на БНР. Само човек може да свидетелства за наличие на нещо повече от човека, твърди Толев.

В самия край на първото издание на „Тайни и загадки” поглеждам към стенописа „Тайната вечеря” и прозвучава въпросът дали чрез четката на Леонардо да Винчи - Иисус Христос и Мария Магдалена получават право на своята уникална „сватбена” снимка - чуйте още в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна