Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години вестник "Стършел" – довечера в НБ "Иван Вазов"

| обновено на 28.11.16 в 11:24

70-годишнината на вестник „Стършел“ ще бъде отбелязана с голяма юбилейна изложба  във фоайето на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив. „Стършел“ е  най-дълго излизалият у нас вестник без прекъсване и промяна на името. 

Изложбата съдържа снимки, документи и карикатури от изминалите години. Между авторите са знаковите имена – Доньо Донев, Георги Чаушов, Генчо Симеонов, Велин Андреев, Христо Комарницки, Георги Чавдаров, Ивайло Нинов и др.

Ще бъде представена и юбилейната книга „Що е Стършел свършил“. В нея са събрани историческа студия за най-новата история на вестника, спомени, снимки, любопитни факти и куриозни епизоди от живота на редакцията. Във вечерта ще участват членове на екипа на “Стършел“, начело с главния редактор Михаил Вешим.  Началото е в 17.30 ч.

А управителят на "Стършел" Румен Белчев разказва за някои от постоянните "герои" на "стършелите" .

Румен Белчев: Всичко се дължи на ината на хората, които работят във вестника. Когато преди вече 27 г. вестникът стана независим, т. е. издание на хората, които работят в него, се чуха гласове „дайте да скъсаме с гадното минало и да се наречем „Габърче” или Бог знае какво, „Игленик” също не мина, останахме така. Ние сме наследници на един много стар вестник, в който са работили много големи български писатели и ние се гордеем с тях и за да си сменим името само, защото се е сменило едно правителство, това ни се видя изключително тъпо.

Всички са наши любимци, но да започна с премиера. Разбира се трябва да уважим шефа на правителството, така че започваме от най-високото. Когато избраха г-н Борисов за първи мандат, Ивайло Нинов – нашият карикатурист, дойде възторжен, донесе карикатури и каза „Отсега нататък ще го рисувам само така” и всъщност той беше първият, който въведе образа на Супер Бойко – със синия гащеризон, червените гащички и голяма буква „Б”, а не „S” на корема.  Той може да лети, той може всичко... Напоследък в рисунките на Ивайло той е малко тъжен и говори с кучето си каракачанка, което от време на време му и отговаря.  Сега се сещам за една прекрасна карикатура, когато се беше изпокарал с Ахмед Доган – беше нарисувал летящия Бойко след Доган, който лети на летящо килимче, а Бойко лети с вика „Само да те гепна, барбекюто ще ти цепна.”, защото единственият резултат от този конфликт, че събориха някаква барбекю в Бояна.

За мажоритарния вот ние писахме няколко пъти, че не се знае кой плати за цялото това нещо, то е единственото, което не знаем.

 Какво ще се получи при един мажоритарен вот? Ние си направихме веднага сметка. Разфъчкваме Пловдив на парченца от по 30 хиляди души, хайде да познаем кой ще спечели в „Столипиново” – мажоритарно, това ще бъде един изключително честен, изключително некорумпиран, един човек, който един лев няма да даде на избирателите си, те ще го изберат и  ще го държат отговорен. Това е мажоритарният вот, който на нас ни предлагат и казват „въведете го моментално, защото иначе ще излезем на улицата и ще направим еди какво си.” Писма ми от водачи на масите. За четвърт век се нагледахме много, единият даже го пратихме в Брюксел, той беше ваш съгражданин доколкото знам.

Дали героите ще се променят? Когато „Стършел” се създава през 40-те години той въвежда постоянни герои – не поименно, това са Киро Турука, това е гражданинът Морков, това са някакви символични образи, всъщност нашите герои това са лекетата, които цапат публичното пространство както и да се казват.


Интервюто с Румен Белчев е в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна