Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луксозен двутомник запознава широката публика с творчеството на Иван Пейчев

Представянето е утре в книжен център "Гринуич"

Иван Пейчев е различен, като че ли от друг свят, не се е интересувал от материалното в живота, постоянно между два полюса - между депресията и еуфорията. Огнена личност, която много бързо прегаря в това битие. Така проф. Добрин Добрев обрисува поета, чиято стогодишнина ще бъде отбелязана с поредица от събития. В предаването „Преди всички“ Добрев изтъкна, че Пейчев е създал изключителна лирика, която днес е почти непозната за широката публика.

Утре в 17.30 часа в книжен център „Гринуич“ ще бъде представен луксозен двутомник, издаден специално за годишнината на Иван Пейчев.

Дълго време тази лирика не е била удобна за официалната докрина, където трябва да си весел, трудолюбив, послушен и т.н. Самото му публично поведение е било на моменти изключително скандално, разказа още проф. Добрев, като нарече Иван Пейчев може би най-колоритната личност в публичния живот след девети септември:

Позволявал си е такива публични демонстрации, че просто най-удобно е било да бъде игнориран, а за поезията му да не се говори много. Личността му е била крайно неудобна за общество, в което трябва да си подреден, подстриган и послушен, а той е бил бунтар в пълния смисъл на думата.

Пламенният му темперамент напомня Пеньо Пенев, каза още Добрин Добрев.

След десети ноември сме прекалено загледани в ежедневието и по-безразлични към онези стойности, които наричаме непреходни, допълни той и изрази надежда годишнината да привлече вниманието към личността и творчеството на Иван Пейчев. 

Според Добрев, още в годините, когато обществото е било обхванато от идеята за колективистично щастие, в поезията си Иван Пейчев е предусетил проблемите на съвременния човек - проблема за самотата, дълбокото страдание, липсата на човешка топлота, а тази поезия много би допаднала на днешните гимназисти.

Цялото интервю с проф. Добрин Добрев слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна