Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България не е адвокат на Русия в ЕС и в НАТО

Снимка: БГНЕС

Думите на президента Радев за Москва бяха слаб елемент в неговата позиция.

Трябва да отбележим, че тук става дума за работно посещение, а не за официално. Но като цяло - подготовката  на държавния глава за тези срещи не беше достатъчно добре проведена. Както и публичната комуникация, която беше свързана с това работно посещение. Точно затова  са  коментарите повече за транспорта, който е използван от него, отколкото за заявените позиции и резултатите от срещите му. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Антоний Гълъбов, който коментира първата визита на президента Румен Радев в Брюксел.

Политическият анализатор е категоричен, че трябва да стане ясно едно - България не е адвокат на Русия в ЕС и в НАТО.

Това е нещото, което трябва да бъде много ясна поука от тези срещи.Президентът Радев чу в известен смисъл от всичките си събеседници едно и също послание, коментира Гълъбов. 

Той подчерта и акцентите, които е поставил Румен Радев при срещите си с председателите на Европейската комисия и на  Европейския парламент. Акцентът, който президентът Радев изведе, беше свързан със защитата на българските граници -  като част от европейското пространство. В това отношение е важно да се отбележи, че тази позиция беше потвърдена и подкрепена от всички европейски институции. Вторият и много важен акцент за мен е това, че президентът Радев потвърди ангажимента, който беше поет от президента Плевнелиев на срещата в Уелс и след това във Варшава, че България се стреми към 2020 г. да постигне 2 % от БВП за отбрана и за модернизиране на Българската армия, категоричен е професор Антоний Гълъбов.

Според него в рамките на тези два дни от работното посещение е станало ясно, че засега съветниците по външна политика и по връзките с медиите на държавния глава не са в работен режим.

Историята със „Спартана” е много, много показателна. Предполагам, че слушателите ни са видели онези три снимки, които пресслужбата на държавния глава разпространи. Те са меко казано неадекватни. Като се започне със снимката на самия президент Радев, който слиза от стълбичката на „Спартана” и се стигне до това странно желание да се промотира „Спартана” като средство за по-икономично придвижване на държавния глава. Затова ясно трябва да бъде казано - ако един политик иска да спестява публични средства, това е много добре. Точно затова има пътнически полети.Така че - в това отношение беше прекалено, беше някак много инфантилно като опит за пиар. И е добре тези негативни ефекти да бъдат осмислени в администрацията на президента, обясни Антоний Гълъбов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна