Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските скиори триумфираха в смесеното състезание

Франция спечели смесеното състезание на световното първенство по ски алпийски дисциплини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция спечели за втори път след 2011 година титлата в смесеното състезание на световното първенство по ски алпийски дисциплини в Сейнт Мориц (Швейцария).

В драматичен финал французите в състав Теса Уорли, Алекси Пинтуро, Аделин Бо Муние и Матю Фавр се наложиха само с 8 стотни от секундата над сензационно достигналия до финала тим на Словакия.

Бронзовото отличие отиде в тима на Швеция (Фрида Хансдотер, Матиас Харгин, Мария Питале-Холмнер и Андре Мюрер), който се наложи с 3:1 победи над домакина Швейцария в малкия финал.

В битката за златото Петра Вълхова даде аванс на Словакия след победа над Теса Уорли. Пинтуро успя да изравни резултата, след като изпревари Андреас Зампа, но Словакия дръпна с 2:1 победи, след като Вероника Велез Зозулова изпревари във финалните метри Бо Муние.

Така титлата трябваше да се реши от последния старт между Матю Фавр и Матей Фалат. В него Фавр изпревари съперника си с 0.04 секунди, което се оказа достатъчно за титлата.

По пътя си към златото Франция се справи последователно с Русия с 3:1 победи, с Норвегия отново с 3:1 победи в четвъртфиналите, а в полуфиналите бе победен тимът на Швеция след 2:2 победи и едва 0.06 секунди разлика.

Защитаващият титлата си тим на Австрия изненадващо отпадна още на 1/4-финалите, където отстъпи с 1:4 пред Швеция. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна