Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременна драматургия и драматизация по класически роман в „Запазена марка Радиотеатър”

БНР Новини

За вас сме приготвили заглавия от съвременната драматургия и проза, в които преобладава темата за жената. Не бихме искали да свързваме тази тематика с 8 март, празник, които все още някои празнуват, но повечето не. Свързваме тази тема по-скоро с пролетта, която се усеща, със слънцето, което затопля скованата от студовете земя.

Това, разбира се, е почти в кръга на шегата.

На 6 март ще излъчим пиесата на Томас Бернхард „Площадът на героите”. Томас Бернхард е един от най-големите и значими немскоезични писатели. У нас са издадени романите му „Крушенецът”, „Изличаване”, „Старите майстори”, „Племенникът на Витгенщайн”, както и два тома с пиеси. Най-краткото определение за този голям съвременен автор е разрушител. Разрушител на истории.

На 7 март ще излъчим пиесата на Шийла Стивънсън „Пет мълчания”. В нея се разказва за няколко близки една на друга жени с преплетени съдби, за насилието над тях, за агресията на мъжете, за белезите, които тази агресия оставя, за стигмите, които не зарастват.

На 8 март сме приготвили драматизация по класическия роман на Хенри Джеймс „ Портрет на една дама”.

На следващата вечер, 9 март – шедьовърът на италианския автор Фурио Бурдон „Последни луни”. Пиеса за връзката между родители и деца, за тежкото решение на един син да изпрати баща си в старчески дом. В ролята на бащата големият български актьор Иван Кондов прави една от последните си роли. Роля-шедьовър.

На 10 март ще имате възможност да чуете нашумялата пиеса на Фасбиндер „Свобода в Бремен или хубавата Клара”. Пиеса гротеска за живота без Бог, в който всичко е позволено, за безбожието, който дава свободен достъп на демоните до човешката душа. В ролята на Клара – голямата българска актриса Петя Силянова. Партнират й Таня Масалитинова, Веселин Мезеклиев, Атанас Атанасов. Режисьор на радиопостановката е Петър Дамянов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна