Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска картографска изложба се открива в София

В Университета по архитектура, строителство и геодезия днес се открива експозиция с детски рисунки от Десетия национален конкурс за детска карта на света. Теменужка Бандрова, която е председател на Управителния съвет на Българската картографска асоциация и представи в ефира на "Хоризонт" подробности за събитието, съобщи, че децата (до 15 години) от цяла България са изпратили близо 200 карти за конкурса. Той преминава под мотото "Ние обичаме картите".
Има много интересни заглавия, посочи Теменужка Бандрова, като допълни:  
Например: "Светът в нашите ръце", "Очите на света", "Земята е нашият общ дом". Разбира се, децата не гледат само с радост и с любов към нашата Земя. Те виждат и недостатъците. Затова има карти, които показват как да съхраним нашата Земя, как да я направим по-добра, как да я направим по-обичана от децата. 
Бандрова подчерта още, че картографията е голямо предизвикателство, особено за децата: 
Картографията, колкото и древна наука да е, тя е и много нова, тъй като в момента карти се правят само на компютри и се използват най-новите технологии за картографиране. 
Вие, във вашите автомобили, във вашите телефони, имате карти и децата ги използват постоянно, но когато трябва да нарисуваш карта, това наистина е едно изпитание и много трудно сбъдващо се начинание. Затова децата, когато за първи път се срещат с тази задача, наистина изпитват трудност и уплаха да го направят, но когато веднъж нарисуват карта, след това участват втори и трети път в конкурса, отбеляза Бандрова.
Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени