Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управлението след изборите – ще има ли стабилен парламент и дълготрайно правителство

Снимка: БГНЕС

Отминалите избори дадоха на политиците да разберат, че на България е необходимо дълготрайно правителство и ако е възможно – без срастването между политика и бизнес и повечето от партиите, които се явиха на изборите ясно се разграничиха от този модел. Лидерите на ГЕРБ не са чак толкова самоуверени, а от БСП установиха, че носталгията по старите социалистически ценности не дават изборна победа.
Сега – важното е – при този ясен и точен вот, как да се оформи бъдещото управление на страната, и то по възможност бързо – защото проблемите чукат на вратата, а и председателството на Европейския съюз вече е почти реалност – от 1 юли тази година, по правилата на Европейския съюз влиза в сила „управлението на тройката“, т. е. предишният председател – като държава, действащият като държава и бъдещият – т.е. България.
Всяко забавяне на процеса по преговорите за съставяне на правителство носи риск за икономиката, за гражданите вече рискът се разбра – 30-процентното повишение на цената на газа, което ще повлече крак към нови повишения на други цени. Засега преговорите се водят от ГЕРБ и представителите на Патриотичния фронт.
Колкото до стабилността на бъдещия парламент, тя се основава и на високият процент, спечелен от БСП – Лява България, което ще подсигури стабилна опозиция и критичност към правителството както и очакваните законодателни предложения отляво те вече ги рекламират по медиите.
ГЕРБ има един голям бонус след последните избори – неговите лидери могат да преговарят освен с Обединените патриоти, също и с Партия Воля на Веселин Марешки. В деликатни ситуации могат, както и друг път да разчитат и на подкрепата на ДПС. Всички тези бонуси не биха могли да бъдат използвани от социалистите, ако те бяха спечелили изборите, каза в анализа си за „Законът и Темида“ политологът Юлий Павлов.
Възможно е по-дребните наглед въпроси като например европейският скептицизъм по отношение на някои лидери на патриотите, както и споровете кой ще е министър и на какво – възможно е това да забави създаването на стабилно правителство… само че политиците трябва да са наясно, че времето тече много бързо в момента и предизборната програма на ГЕРБ максимално бързо трябва да се превърне в управленска… независимо от трудностите при защитата пред партньорите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна