Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Чой загря с победа за "24-те часа на Льо Ман" на пистата в Серес

Снимка: Личен архив

Мартин Чой записа победа преди участието си в първия кръг на световния шампионат по издръжливост "24 heures du Mans". Най-добрият ни състезател по мотоциклетизъм на писта триумфира, след изключително напрегнато състезание в клас беше в SuperBike1000.

Зрителите на писата  в Серес (Гърция) изживяха спиращи дъха емоции в битката между представителя на домакините Хараламбус Параскевопулос и Мартин Чой. Съботната квалификация с резултат 1:18:8 минути Параскевопулос застана на първата позиция на решетката, до него с 1:19:2 минути бе Роберт Морешан (Румъния), а с трето време при 1:19:5 беше Чой.

По време на състезанието в неделя българинът стартира отлично и влезе първи в завоя, което беше и неговата тактика. Плътно зад него караше гръцкият пилот, който постоянно търсеше възможност да изпревари Чой. Той обаче не се даде, а напротив – кара разумно до самия финал и пресече финала първи, оставяйки на 0.03 секунди след себе си Параскевопулос. Трети на подиума в Серес се качи друг представител на домакините Георгиу Маркенис. Той завърши на 13.8 секунди зад Чой. 

Българските пилоти извоюваха още две титли в тази надпревара. Жулиета Ленкова спечели победата в клас SP125, финиширайки на 8.7 секунди пред Милен Георгиев, както и на 34 секунди пред третия Християн Бузалковски (Македония). Ленкова поведе още от старта и без проблеми стигна до успеха, както го направи и във вчерашното състезание.

В клас Formula1000 също беше много оспорвано и драматично от началото до финала. Калоян Ангелов, Слободан Илчевски (Македония) и Тинтор Драженко (Сърбия), които бяха на първите три места в 1-ви кръг, се класираха така и във втория. Ангелов направи най-бърза обиколка от двете квалификации с време 1:22:8 минути и потегли от челото на решетката. Илчевски се залепи зад него и успя да изпревари българина в 6-ата обиколка, но радостта на македонските фенове беше твърде кратка, защото след два завоя колоната се водеше пак от Калоян Ангелов, който стигна до победата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени