Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: Ще бъдем много внимателни и ще елиминираме и най-малките рискове

Снимка: Личен архив
Алпинистът Боян Петров потегли на нова експедиция, като отново ще се опита да атакува Гашербрум 2. Първият му опит през 2009-а не успя и заради лошо време и липса на партньор се отказа от атака на върха 40 метра под най-високото му точка.

Това ще е първото предизвикателство пред Боян след тежката катастрофа, която преживя в края на август миналата година. Ако успее да го изкачи, това ще е деветият му покорен осемхилядник в проекта 14 по 8 000.

Изследванията, които направих в последните дни, показват, че съм успял да възстановя много от параметрите, които съм имал на предишните стартове на експедициите. Не всичко е във върхова топ форма, но е напълно достатъчно в климатизационния период да придобия тази сила, която ми трябва, за да направя бързо изкачване, заяви Боян Петров специално за предаването „Спорт и музика“ броени часове преди да потегли за Хималаите.

При предишния опит имаше поривист вятър, но това, което ме отказа, беше липсата на партньор. Сега отивам със Слави Несторов. Спрях се на него, защото не са много хората, които имат времето, подготовката и не на последно място парите, за да се посветят на това изкачване. Ще бъдем много внимателни и най-малките рискове ще ги елиминираме. Искам да минен по най-безопасния начин. По-спокоен съм, защото познавам къде отивам, завърши Петров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна