Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Мара и за зелника

Специален капан (на снимката) за насекоми даде отговор на въпроса дали комарите в Русе намаляват. Експериментът бе направен съвместно от общината и Националния институт по заразни и паразитни болести.
Снимка: БГНЕС
Преброиха делфините в Черно море, преброиха язовците, дърдавците, невестулките и мушитрънчетата, сега пък ще броят комарите покрай Дунава. Не безплатно, разбира се! Кой у нас работи безплатно освен миньорите, шивачките, някои медици и други хора с подобни непрестижни професии.


Броенето на комари обаче е тънка работа, не всеки я може. И затова Асоциацията на дунавските общини е предвидила обществена поръчка и нахалните малки кръвопийчета ще бъдат преброени за около един милион лева, стига ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите), която вече е сезирана за поръчката, да не тури прът в колелото на това човеколюбиво дело.

А, че делото е човеколюбиво, за това спор няма! Кой от нас не се е чесал стръвно след ухапване от комар. Впрочем правилно е да се каже „от комарка”, защото, всеизвестно е - хапят женските от този вид, а мъжките кротичко се хранят с растителни сокове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна