Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Театралният вкус се възпитава"

Христо Шопов: Актьорите носят отговорност за това, което предлагат на публиката

Снимка: www.hristoshopov.com
На финала на театралния сезон, в "Арте вива" ви срещаме с актьора Христо Шопов. Той се завърна от турне в страната заедно с Лилия Маравиля с постановката "Догодина по същото време" на Бърнард Слейд, както и с „Всичко или нищо“ - спектакъл, в който, освен Шопов и Маравиля, участва и Ирини Жамбонас. Режисьор е Лиза Шопова - сестрата на акьора. Тя пише пиесата специално за тримата актьори, а те вече са се срещали, поотделно, на театралната сцена или на снимачната площадка.

"Един доста натоварен сезон, с голямо пътуване из страната с две от постановките - "Догодина по същото време" и  "Всичко или нищо“. Сега се оформя една пауза от месец, месец и нещо, и след това с нови сили... "Всичко или нищо" е писана специално за нас от Лиза, така че това е един текст, който би трябвало да ни пасва най-добре и наистина е така. Познавайки ни добре, тя ни поставя в ситуации, които намира за забавни, други са драматични. И тримата се чувстваме добре. Ние сме приятели и в живота и работата на сцената е удоволствие и за трима ни".

Актьорът споделя, че 30 години след участието му заедно с Ирини Жамбонас във филма "Маргарит и Маргарита", няма как да не се върнат назад, макар че са се промени и двамата.

За представлението "Човек от Земята" от Джером Биксби, което бе представено последното за този сезон на 14 юли в театър "Възраждане", казва, че е различно - не е за хора, които отиват на театър, само за да се забавляват. Джон Олдман (Христо Шопов) е университетски преподавател, който си тръгва след 10-годишен престой и без никакво обяснение. Неговите колеги най-накрая получават обяснение - той се оказва праисторически човек, който не остарява от 14 000 години. И така му се налага да отговаря на множество въпроси:

"Човек от Земята" се различава доста от другите постановки. Това е доста смела интерпретация въобще на това как се е зародило всичко и какво се е случило. И зрителите наистина са изненадани. Това е представление, което не е за много широк кръг от публика, защото за съжаление публиката в България предпочита да отиде на комедии, на които да се насмее и да се забавлява. Другите текстове някак не ги занимават. Това е всъщност адаптиран сценарий, защото има филм "Човек от Земята" и той беше адаптиран от Жоро Михалков. Наскоро чествахме 50-о представление, доста срещи с публиката сме имали".

До края на сезона може да видите спектакъла "Догодина по същото време" с Христо Шопов и Лилия Маравиля - в четвъртък, 20 юли, от 19:30 часа в Сити Марк Арт Център.

Още за работата на Христо Шопов на театралната сцена и за турнето в страната - чуйте интервюто!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна