Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Любенов и вълшебството да събираш жаби, благословени от Дева Мария

БНР Новини
Част от английския сервиз на Екатерина Велика „Зелената жабка”
Снимка: guap.ru

Колко легенди, притчи и творби на изкуството знаете, посветени на не винаги малкото и не винаги зелено същество Жабата? Като оставим добре известната целувка на принцесата, превърнала Жабока-цар в истински красавец и желан ерген, има още безброй истории, които се разказват по света. Защо на изток въпросният персонаж с изпъкнали очи има в устата си монета или е стъпил върху пари? Все отнякъде трябва да има обяснение! Как не друго създание на природата, а тъкмо жаба е избрана да украсява изумителния сервиз на Екатерина Велика при обзавеждането на новия за 1781 година Петерхофски дворец в Английския парк?
СнимкаПо поръчка на самата императрица за замъка е изработена специална маса за 50 гости и поръчан пълен комплект за храна от 952 съда. Екатерина Велика лично разпорежда сервизът да е от тънък порцелан в сметанов цвят, върху всеки предмет да са изобразени различни градове, сцени и пейзажи от Англия, без да се повтарят. Изключение прави един единствен елемент, фигурката на ...жаба, която задължително е трябвало да присъства върху всяка от 952-те части на императорския сервиз. Според формалния повод, великолепната посуда отначало е била предназначен за двореца Чесменски, намиращ се в местност, чието название на фински означава „жабешко блато”. Днес сервизът може да бъде видян в Ермитажа. Дали Великата императрица е имала и други мотиви да поръча въпросния орнамент, изкуствоведи и историци продължават да гадаят. Символиката е твърде обемна, многопластова, но винаги красива и жизнена. Може би затова редица известни личности, както и съвсем обикновени хора колекционират като хоби фигурки на жаби.
Георги Любенов е познато име от радиото и от телевизионния екран. Колко наброява неговата колекция, има ли значение за него материалът, от който са направени предметите? Каква е легендата за Дева Мария и милостивата жаба? Кои са другите прочути жаби и с какви поверия за късмет се свързват?



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна