Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американка с рекорд на световното по плуване

Кейти Ледецки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кейти Ледецки постави нов рекорд на световните първенства на 400 метра свободен стил. 20-годишната американка премина дистанцията за 3:59.06 минути в сутрешните серии на шампионата на планетата по плуване в Будапеща. Така Ледецки подобри собственото си постижение от 3:59.13 минути, което постави преди две години на световното в Казан. С плуването сутринта Ледецки даде солидна заявка за защита на титлата си във финала на дисциплината тази вечер, като единствената интрига е дали ще успее да подобри собствения си световен рекорд от 3:56.46, който постави на олимпиадата в Рио.

Световният рекордьор Адам Пийти (Великобритания) спечели с лекота сериите на 100 метра бруст при мъжете с 58,21 секунди. Италианецът Николо Мартинени даде пето време в сериите с 59,33 секунди, което е нов световен рекорд за юноши.

В дисциплината участва и Лъчезар Шумков, който завърши 39-и с време 1:01.96 минути. Той финишира  втори в своята серия. На 50 метра бътерфлай 18-годишният Антъни Иванов остана шести в шеста серия за 24,54 секунди, което му отреди 38-мо място в крайното подреждане. Иванов не успя да подобри собствения си национален рекорд в дисциплината (24,31 сек), но неговите надежди за силно представяне са свързани основно с плуването на 200 метра бътерфлай. Най-бърз в сериите на 50 бътерфлай бе украинецът Андрий Говоров с 22,92 секунди.

В неделя българското участие на първенството продължава с участието на Габриела Георгиева в дисциплината 100м гръб.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна