Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал

Боян Петров
Снимка: личен архив

Алпинистът Боян Петров се отправи на поредна експедиция към десетия си осемхилядник - Даулагири в Непал. Със своите 8172 метра хималайският връх е седми по височина на планетата. Пред "Хоризонт" Петров разказа какъв е планът: 

До края на месеца ще бъдем в базов лагер – на 28, 29 и 30 август, след което вече започва самото разучаване на маршрута. Предполагам, че ще направя и по-бързи опити за атака, но пък понякога условията не позволяват бързи атаки и затова съм си дал срок до края на месец септември да направя изкачване. Нямам билет за връщане. Когато го изкача, тогава ще се върна.

Връх Даулагири ще е поредното предизвикателство за Боян Петров в рамките на проекта му "Българин на 14х8000". За последно върхът е покорен от българин преди 20 години. Алпинистът сподели, че за 20-те дни от последната си експедиция е покачил теглото си с 5 килограма и се чувства подготвен и аклиматизиран за изкачването. Петров, който е и зоолог, допълни, че и по време на тази своя експедиция, ще събере проби. 

Събирам от всякаква височина, записвам си всичко, правя достатъчно снимки, така че наистина в един момент ще дойде времето, в което ще обобщя в една голяма публикация заедно с колеги, които работят с някои от групите, които изследваме във височина. Накрая ще имаме и успех в докладването на горната граница на живота на Земята. Нито един от зоолозите не се е качвал на толкова много върхове, както в момента аз съм се засилил, така че това е още един плюс.

Към Даулагири  Петров тръгва и с 360 градусова камера. Амбициите са до края на годината да има и филм за експедицията




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна